Smučišče na Kaninu naj bi ponovno zaživelo decembra

Bovški župan Valter Mlekuž je danes v Bovcu podpisal pogodbo z direktorjem podjetja Dr. Duhovnik Jožetom Duhovnikom za izvedbo sanacijskih del na žičniških napravah na Kaninu. Dela naj bi bila končana v štirih mesecih, tako da bi smučišče decembra lahko ponovno odprli. V Bovcu so prepričani, da s tem obračajo nov list v zimskem turizmu.

BOVEC > Kot je na novinarski konferenci ob podpisu pogodbe povedal Duhovnik, bodo dela na visokogorskem smučišču izjemno zahtevna. Eden ključnih pogojev, da bi bila rekonstrukcija pravočasno končana, je dobra logistika. Zato se že pripravlja dostop do vrha Kanina in vseh postaj. Na terenu je na pripravljalnih delih zaenkrat 21 delavcev, v času gradnje pa bo na terenu naenkrat od 20 do 100 delavcev.

Saniran bo celotni žičniški sistem

Glavnina od 5,7 milijona evrov vredne naložbe bo šla v zamenjavo dotrajanih strojnih elementov na žičniških napravah. Tako bo saniran celotni žičniški sistem. Ključna bo obnova krožno-kabinske žičnice, sledila bo povezava z Italijo in ureditev ostalih žičniških naprav, restavracijo pa bodo zaenkrat uredili le v delu, ki je potreben za normalno obratovanje smučišča.

Vse naprave so izgubile status žičniških naprav in bodo podvržene novemu pregledu in doseganju sodobnih evropskih standardov, je povedal direktor podjetja Dr. Duhovnik, ki bo dela izvajal skupaj s podizvajalci.

Prepričani so, da je Dr. Duhovnik kakovosten izvajalec

Na občini so prepričani, da je Dr. Duhovnik, ki je tudi edini podal ponudbo za izvedbo del, kakovosten izvajalec, ki bo pravočasno realiziral projekt, da bodo naprave sredi decembra lahko pognali in smučišče po nesreči krožno-kabinske žičnice v začetku leta 2013 ponovno oživili.

Občina ima sklep države o zagotovitvi 5,7 milijona evrov za izvedbo sanacijskih del. Sprva je bilo predvideno, da bi jih črpali v dveh letih, vendar se je zaradi precejšnjih ostankov evropskih sredstev iz prejšnje finančne perspektive pojavila priložnost, da bi vsa sredstva počrpali do konca letošnjega novembra.

Kot je spomnil predsednik skupine za oživitev smučišča Kanin Danijel Krivec, so bili dogovori z državo dolgotrajni, vendar je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo takoj pokazalo pripravljenost, da se zadeva, ki je pomembna za Soško dolino in tudi širše za Slovenjo in mednarodni prostor, reši.

Občina vendarle postala lastnica krožno-kabinske žičnice in vseh naprav na Kaninu

Občina je izpolnila pogoje, ki jih je postavila država, in v celoti pridobila premoženje iz naslova lizinga in stečajne mase. "To je bilo mukotrpno delo, stvari so se zapletale," je spomnil Mlekuž in izpostavil, da je sedaj občina vendarle lastnica krožno-kabinske žičnice in vseh naprav na Kaninu. Ko bo prenova končana, pa bo občina iskala upravljavca, ki bi sodeloval tudi pri razvoju smučišča.

"Danes lahko rečem, da začenjamo na novo, da smo obrnili nov list in bomo Bovcu vrnili zimsko sezono, ki jo je nekdaj imel," je poudaril Mlekuž in ocenil, da se v Bovcu že kažejo pozitivni trendi na področju turizma. "Stvari se urejajo in verjamem, da bomo s skupnimi močmi uredili tudi smučišče na Kaninu," je dejal.

Dodatna ponudba in promocija za Bovec so tudi prireditve, ki se odvijajo na prenovljenem bovškem športnem letališču, kjer se je ta konec tedna začelo tradicionalno srečanje padalcev. Zbralo se je približno 300 padalcev iz vsega sveta. Postavljen je bil tudi slovenski državni rekord v oblikovanju velike formacije.

STA


Najbolj brano