Smo danes bolj (ne)svobodni?

Ob bližajočem se praznovanju 70. obletnice ustanovitve Narodne vlade Slovenije sta Raziskovalna postaja ZRC SAZU in Hiša mladih Ajdovščina gostili pogovorni večer 70 let po osvoboditvi svoboda?.

 Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Pogovorni večer 70 let po osvoboditvi svoboda? je bil namenjen razmisleku o razumevanju svobode po koncu druge svetovne vojne in danes, ko lahko svoboda, kot je uvodoma poudarila sodelavka Raziskovalne postaje ZRC SAZU iz Nove Gorice dr. Jasna Fakin Bajec, simbolizira tudi brezposelnost, izključenost in nemoč, še posebej mladih. O svobodi so skozi spomine, nasvete in kritike v pogovoru z novinarjem RTV Slovenija Andrejem Stoparjem razmišljali nekdanji predsednik izvršnega sveta skupščine Občine Ajdovščina Grozdan Šinigoj, podpredsednik novogoriškega območnega združenja borcev za vrednote NOB Kvirin Velikonja, nekdanja učiteljica in ravnateljica Ivana Slamič, zgodovinar in filozof ter direktor Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU dr. Oto Luthar, glasbenik in novinar Vanja Alič in goriškimojster rim Valterap.

Pogovor je pokazal, da je pojem svoboda širok in za vsakogar ter tudi v vsakem zgodovinskem trenutku nekaj drugega. “Danes je svoboda prost dostop do interneta, ki ga lahko še vedno izključiš, če ga hočeš,” je menil dr. Luthar in dodal, da je svoboda eden najbolj nejasnih in tudi zlorabljenih pojmov.

“V svobodi 1945 smo bili polni navdušenja. Mladi tedaj nismo čutili, da gremo v nek nesvoboden čas, ko ne boš smel govoriti, pisati, kar boš hotel. Tega nismo čutili, ampak smo verjeli v to svobodo in delali čudeže. Danes človek lahko govori, kar hoče. Svoboda pa je tudi v tem, da se mora človek odločiti, ali bo šel po kruh h Karitas ali na Rdeči križ. Tudi ta svoboda je omejena. Vendar, mladi, ne bojte se, zagrabite vsako priložnost, ki se vam nudi,” je izpostavil Grozdan Šinigoj. Po mnenju Kvirina Velikonja je danes svoboda pod pritiskom kapitala, medijske diktature in politike, čemur se morajo mladi upreti. Za profesorico Ivano Slamič je svoboda v tem, da imajo mladi možnost samostojne miselne izbire, da lahko postanejo samozavestni in si vzamejo, kar želijo in hočejo. Da svoboda ni v tem, da se ženeš in slediš edino kapitalu, ki te omejuje, je opozoril Vanja Alič. “Svoboda ni v tem, da se mladi ne družijo več, ampak sedijo pred internetom in imajo veliko prijateljev na družabnem omrežju, v petek zvečer pa nimajo s kom ven.” Na koncu pa se postavi tudi vprašanje, kot je opozoril Valterap, koliko znamo ljudje sploh odgovorno ravnati s svobodo.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano