Slovesna akademija Škofijske karitas Koper

V dvorcu Zemono je bila v petek zvečer slovesna akademija pred Tednom karitas, ki bo med 21. in 27. novembrom. Slovesno so odprli tudi razstavo del, ki so poleti nastala na 22. likovni koloniji Umetniki za Karitas na Sinjem vrhu. Izkupiček bo namenjen ljudem v stiski.

Slovesna akademija Škofijske Karitas Koper je tudi začetek prodajne razstave  likovnih del 
dobrodelne likovne kolonije Umetniki za Karitas.
Slovesna akademija Škofijske Karitas Koper je tudi začetek prodajne razstave likovnih del dobrodelne likovne kolonije Umetniki za Karitas. 

ZEMONO > Tradicionalna slovesna akademija Škofijske karitas Koper v dvorcu Zemono obeležuje prihajajoči Teden Karitas. Ta ima letos geslo V objemu dobrotein bo dosegel vrhunec z dobrodelnim koncertom Klic dobrote v Celju, 23. novembra. Škofijska karitas Koper bo v vseh večjih Centrih karitas in v Materinskem domu v Šempetru pri Gorici pripravila dneve odprtih vrat. Vsakoletna prireditev na Zemonu hkrati zaokroži dobrodelni umetniški projekt Umetniki za Karitas. Letošnja kolonija je bila že 22. po vrsti. Na domačiji Sinji vrh nad Ajdovščino so ustvarjali Evgenija Jarc, Jurij Kravcov, Petar Lazarevič, Patricija Simonič, Zdravko Dolinšek, Miloš Marc, Alina Asberga Nabergoj, Andrej Kosič in Jasna Merku, častni gost je bil umetnik Zmago Modic. Za krajši čas so se jim pridružili tudi strokovni sodelavci in udeleženci preteklih kolonij, ob dnevu odprtih vrat se jim je pridružilo še 61 darovalcev, tako da je na letošnji koloniji skupaj nastalo 160 likovnih del. V vseh 22 likovnih kolonijah je doslej sodelovalo že 1575 avtorjev, ki so skupaj ustvarili 2449 likovnih del.

Prodajno razstavo je po slovesnem nagovoru vodje projekta Jožice Ličen v petek odprl škofov vikar za pastoralo in vršilec dolžnosti ravnatelja Škofijske karitas Koper, monsinjor Slavko Rebec. V nagovoru je spomnil na geslo letošnje kolonije: “Biti pogumen pomeni predvsem biti, bivati, in to trdno na zemlji, zavedajoč se, da sem kot oseba dragocen, ker me je Stvarnik poklical v bivanje."

Na akademiji so se letos še posebej spomnili gostitelja kolonije, lastnika turistične kmetije na Sinjem vrhu, Hieronima Vidmarja. Kulturni program so obogatili Gianni Rijavec z glasbeniki Matjažem Švagljem, Miranom Fakinom in Mitjo Tavčarjem ter Godalni kvartet s Špelo Tavčar, Petro Tavčar, Kristino Markovič in Polono Praček. NR


Najbolj brano