Slap - vas zlatih kapljic

Vipavska dolina je zaradi naravnih danosti vse leto idealno izhodišče za številne pohode. Ena manj zahtevnih pohodniških poti skozi slikovite vasi na Vipavskih gričih se vije tudi v okolici Slapa pri Vipavi. Vas je znana po slapovih in vinogradih, kjer raste največ zêlena na svetu, bogati kulturni dediščini in gostoljubnih ljudeh, ki obiskovalca z veseljem povabijo v svoje hrame.

Slap pri Vipavi Foto: Robert Ferjančič
Slap pri Vipavi Foto: Robert Ferjančič

SLAP > Zgodovinsko izročilo vasi sega že v 13. stoletje, med najstarejšimi stavbami je župnijska cerkev sv. Matije, ki je bila v pisnih virih prvič omenjena že leta 1373. Kulturni razvoj je sledil gospodarskemu. Sredi 19. stoletja je na Slapu odprla vrata osnovna šola, 18. septembra leta 1873 pa so z odlokom deželnih stanov ustanovili Deželno sadjerejsko in vinorejsko šolo, ki je bila prva slovenska kmetijska šola. Prostore je dobila v graščini, ki jo je grof Lanthieri podaril šoli, skupaj z zemljišči za praktični pouk vinogradništva in sadjarstva.

Poslopje stoji v vaškem jedru, ki ga krajani imenujejo “plac”, po obnovi pa je razglašeno za tretje najlepše vaško jedro v Sloveniji. V središču vasi je ohranjenih nekaj najstarejših domačij z začetka 18. stoletja, ki se ponašajo z obnovljenimi kamnitimi portali, vodnjaki in napisi. Kamnoseške znamenitosti so domačini skrbno obnovili.

Danes živi na Slapu približno 420 prebivalcev, ki se pretežno ukvarjajo z vinogradništvom in s kletarstvom. Okrog vasi se na približno 200 hektarih razprostirajo vinogradi, domačini pa se radi pohvalijo, da je Slap kraj z največ zêlena na svetu, saj ga pridelujejo kar na 20 hektarih. Ob vinogradništvu in vinarstvu se vas vse bolj razvija tudi kot turistična destinacija. Kar nekaj vinarjev ponuja tudi vodene degustacije in oglede kleti.

Okrog vasi vodi krožna pohodna pot Med vinogradi in slapovi. Gre za nezahtevno pot, primerno tudi za družine z otroki, pretežno po sončnih legah, ki ponujajo čudovit razgled proti zgornji Vipavski dolini in Nanosu. Ogledati si je mogoče največji vodni slap v tem delu doline, po katerem je vas tudi dobila ime. Člani Vinarsko turističnega društva Slap so ga očistili in uredili dostop, tako ga lahko pohodniki občudujejo in ob njem v miru posedijo. Celotno pot je mogoče prehoditi v približno dveh urah. Začne se na urejenem parkirišču, imenovanem “kal”, ker je včasih prostor služil za napajanje živine celotne vasi. Tam stoji informacijska tabla z znamenitostmi vasi in seznamom vinarjev.

Člani Vinarsko turističnega društva Slap v aprilu vabijo na že tradicionalni pohod med vinogradi in slapovi, ki ga pospremijo z družabnim dogajanjem. Običajno je na koledarju drugo nedeljo v aprilu, letos pa Slapenci vabijo, da se jim pridružite to nedeljo, 23. aprila. Pohod se bo začel z zborom ob 9. uri na starem vaškem placu. Med potjo bo nekaj postojank, ogledati si bo mogoče tudi prikaz nekaterih starih kmečkih opravil. Pohod bo trajal od tri do štiri ure. Ob vrnitvi na trg bo pohodnike čakala topla malica. Z malo sreče bodo lahko osvojili tudi pršut. Štartnina je pet evrov in vključuje jutranje okrepčilo, pijačo med potjo ter toplo malico in pijačo na koncu pohoda. Vsak pohodnik z vstopnico sodeluje tudi v žrebu za bogat nabor domačih dobrot.

MATEJ PREMRL


Najbolj brano