Slabo za zaposlene, dobro za gospodarstvo

Prodaja NKBM, ki je v okviru sanacije bank leta 1995 nastala s pripojitvijo Komercialne banke Nova Gorica Kreditni banki Maribor, na Goriškem ni povzročila večjega vznemirjenja. Gospodarstveniki pričakujejo boljše pogoje poslovanja, z novim lastnikom pa se obeta racionalizacija, kar pomeni nadaljnje krčenje števila zaposlenih in zapiranje poslovalnic.

Na Goriškem pričakujejo, da bo banka z novim lastnikom 
prijaznejša do komitentov in bolj odzivna za potrebe gospodarstva, zaposlenih in poslovalnic pa  bo  manj. Foto: Leo Caharija
Na Goriškem pričakujejo, da bo banka z novim lastnikom prijaznejša do komitentov in bolj odzivna za potrebe gospodarstva, zaposlenih in poslovalnic pa bo manj. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “To zagotovo ni dobra novica, a začelo se je že, ko so samostojno Komercialno banko Nova Gorica pripojili Kreditni banki Maribor. Problem je bil ves čas v tem, da je NKBM goriško območje obravnavala le kot vir ustvarjanja dobička. Čeprav je NKBM več kot polovico dobička ustvarila na Goriškem, banka ni vračala denarja v goriško okolje. Morda le nekaj tisoč evrov na leto, na mariborskem koncu pa je vlagala bistveno več,” je o prodaji NKBM povedal predsednik Foruma za Goriško Boris Nemec. Po objavah v medijih je povzel še, da nameravajo zdaj število zaposlenih zmanjšati s 1700 na 700.

“Novi lastniki imajo nalogo oklestiti stroške, sanirati banko in jo prodati. Zdaj tudi Maribor ne bo več nič dobil. Edina tolažba pri tem je, da nam te banke ne bo treba več dokapitalizirati,” je dodal Nemec.

Ključna bo odzivnost banke

Direktorju Soških elektrarn (SENG) Marjanu Pintarju se zdi ključno, kako se bo banka odzivala na potrebe gospodarstva, kar bo odvisno od lastnikov in vodstva. Po njegovem mnenju se zdaj, ko je banka prodana, nima nobenega smisla ozirati nazaj v preteklost.

“Odpuščanje in zapiranje poslovalnic se dogaja že tretje leto. Sredi meseca se bo, na primer, zaprla poslovalnica v Luciji, trenutno pa se govori še o dveh, ki naj bi jih zaprli.”

“V zadnjem času smo bili priča centralizaciji. Goriški del je izgubljal na pristojnostih, kar ni dobro ne za banko ne za okolje. Dobro je, da se del odločitev zgodi v Novi Gorici. Če bo lastnik uspel vzpostaviti necentralizirano odločanje, bo ohranil prednost pred ostalimi, bolj centraliziranimi bankami, sicer pa bo o usodi banke odločal trg. Če bo nudila dobre pogoje, bo uspešna,” je še dejal Pintar.

Direktorica GZS Območne zbornice za severno Primorsko Mirjam Božič meni, da prodaja banke zagotovo pomeni racionalizacijo poslovanja.

“Ta banka je bila v prestrukturiranju že preveč časa. Pozitivno se mi zdi, da se ta agonija konča in da ne bo več vmešavanja politike,” je pojasnila Božičeva, ki verjame, da je novi lastnik dobro analiziral možnosti in prišel do zaključka, da lahko banka raste naprej, zato pričakuje boljšo ponudbo za komitente.

“Za regijo bo negativno to, da se bo skoraj zagotovo zmanjšalo število zaposlenih v banki, za goriško gospodarstvo pa mislim, da bo to samo pozitivno,” je še pristavila.

Racionalizacija poteka že tri leta

V Podružnici zahodna Slovenija je trenutno 23 poslovalnic od 64, kolikor jih ima NKBM po državi. V omenjeni podružnici je bilo konec marca 126 zaposlenih, v vsej NKBM pa 1127. Iz sektorja za marketing in korporativno komuniciranje pri NKBM so nam sporočili še, da ima NKBM na Goriškem pomembno vlogo, števila komitentov na tem območju pa nam niso želeli razkriti. Pojasnili so tudi, da poslovno mrežo optimizirajo s postopnim zmanjševanjem števila poslovalnic v Sloveniji in tujini, a pristavili, da tam, kjer bi se to izkazalo za učinkovito, ni izključeno odpiranje novih poslovalnic.

“Odpuščanje in zapiranje poslovalnic se dogaja že tretje leto. Sredi meseca se bo, na primer, zaprla poslovalnica v Luciji, trenutno pa se govori še o dveh, ki naj bi jih zaprli,” je pojasnila predsednica sindikata v NKBM Mira Štiher. V zvezi z zmanjšanjem števila zaposlenih s 1700 na 700 je pojasnila, da številka 1700 pomeni zaposlene v skupini NKBM, po njej znanih informacijah pa naj bi številka 700 pomenila končno število zaposlenih v sami NKBM.

“V zadnjih treh letih je iz banke odšlo približno 250 delavcev, res pa je bilo tudi mnogo novih zaposlitev. Natančnega števila ne poznam, zagotovo pa jih je prišlo več kot 80,” je še pojasnila. Tudi sama meni, da bo prodaja banke pomenila zapiranje poslovalnic in nižanje števila zaposlenih tudi na Goriškem.

“Konkretnih podatkov sicer nimam, morda pa bo celo več odpuščanja na štajerskem koncu, kjer je že zdaj večina podpore, na tem območju pa so tudi največji pritiski glede števila zaposlenih,” je zaključila.

NACE NOVAK


Najbolj brano