Skupni “dom” za odseljene

Ob obisku prenovljene vile Vipolže je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc napovedal vso podporo pri iskanju programov, ki se bodo odvijali v tej markantni stavbi.

Minister Gorazd Žmavc predlaga, da bi lahko del dogodkov, 
ki jih organizira  Urad za Slovence  v zamejstvu in po svetu,  
preselili v vilo Vipolže.  Foto: Ambrož Sardoč
Minister Gorazd Žmavc predlaga, da bi lahko del dogodkov, ki jih organizira Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, preselili v vilo Vipolže.  Foto: Ambrož Sardoč

VIPOLŽE > Kot je ob obisku povedala direktorica briškega zavoda za turizem Tina Novak Samec sodi srečanje, ki se ga je udeležil tudi predsednik Izseljenske matice Sergej Peljhan, med prizadevanja zavoda in občine, da bi v vili v bodoče bilo vselej živahno in ne bi samevala.

Noben dogovor o tem še ni sklenjen, je povedala Novak Samčeva. Vendar, kot je dodala, se “povezujemo z različnimi institucijami in pripravljamo vsebine za vilo.” Z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdom Žmavcem so se pogovarjali o načinu sodelovanja in Žmavc je zagotovil, da bo njegov resor oziroma urad nudil vso podporo, pri čemer to po pojasnilih Samčeve pomeni tako podporo strokovnih služb urada, kot možnost, da bi določene dogodke oziroma programe izvajali v Vipolžah.

Vilo so si v minulih dneh ogledali in razpravljali o njenih vsebinah tudi predstavnik urada za Slovence v tujini s predstavniki Goriškega muzeja, primorskim poslancem Matjažem Nemcem, direktorjem RRA severne Primorske Črtomirjem Špacapanom in z že omenjenim Peljhanom.

In Žmavc, ki je med drugim izpostavil lego vile na stičišču kulture ter v bližini območja soške fronte, je navrgel nekaj idej ter nakazal, da bi rojaki iz tujine soustvarjali dogajanje v dvorcu: “Tukaj bi izseljenci lahko pripovedovali svoje zgodbe skozi razstave, izmenjave pogledov, kulturne dogodke oziroma skozi vse, kar veže izseljenstvo. Vabili bi lahko predvsem svetovne znanstvenike, raziskovalce, prostor pa je primeren tudi za izmenjave študentov. mogoče bi lahko v Vipolže premestili nekatere seminarje ali oddelke fakultet.” Še ena stvar, na katero bi lahko stavili upravljalci, pa je čezmejno sodelovanje in povezovanje.

Glede na to, da je župan Franc Mužič znal voditi takšno politiko, med drugim do rojakov na avstrijskem Koroškem, je Žmavc prepričan, da bodo Brici znali pridobiti marsikateri dogodek tamkajšnjih Slovencev, kakor onih v sosednji Furlaniji. NR


Najbolj brano