Skrbi zaradi varnostnih razmer na Goriškem, policija miri

Na Goriškem v zadnjem času nekatere prebivalce skrbijo varnostne razmere zaradi tatvin, izsiljevanja podjetnikov ter celo umora sredi belega dne. Na Policijski upravi zagotavljajo, da varnost prebivalcev v regiji ni ogrožena. Tudi po mnenju novogoriškega župana Mateja Arčona varnostne razmere na Goriškem niso zaskrbljujoče.

Fotografija je simbolična Foto: STA
Fotografija je simbolična Foto: STA

NOVA GORICA > “Statistični podatki za lansko leto kažejo dobro varnostno situacijo, število kaznivih dejanj se je zmanjšalo, preiskanost pa ostaja približno taka kot v preteklih letih,” je pred dnevi za Radio Robin povedal direktor novogoriške policijske uprave Fabjan Kontestabile.

Kljub temu v občinskem odboru SD Nova Gorica opozarjajo, da varnost v občini ni najboljša. Podatki za leto 2013, ki so jih pridobili od novogoriške policije, po njihovem mnenju kažejo na porast števila kaznivih dejanj na območju Nove Gorice, zadnja tri leta se povečuje tudi število poškodovanih v teh kaznivih dejanjih.

Po podatkih Policijske uprave Nova Gorica je v letu 2013 sedem ljudi umrlo zaradi posledic kaznivih dejanj, leto poprej pa npr. nihče. Zadnja tri leta narašča tudi število poškodovanih v kaznivih dejanjih, so zapisali v sporočilu za javnost v novogoriški SD.

Na trend naraščanja kriminala v Novi Gorci so v Socialnih demokratih opozorili župana in mestni svet že leta 2012. Zdaj pa od novogoriškega župana zahtevajo, da čim prej skliče sosvet za zagotavljanje večje varnosti občanov in tematiko varnosti obravnava obravnava z vso resnostjo.

Župan Matej Arčon je v zvezi s tem v izjavi dejal, da je takšna ocena varnosti v občini pretirana. “Posamezna kriminalna dejanja se pojavljajo povsod, ne samo pri nas. Mestna občina redno spremlja stanje na področju varnosti v občini. Ugotavljamo, da obstaja problem v pomanjkanju ustreznega števila policistov, o čemer je predstavnik policije poročal tudi na mestnem svetu. Kljub temu mislim, da ni razloga za ustvarjanje preplaha med ljudmi,” je zatrdil.

STA


Najbolj brano