Skrbi jih, da ne bi mesto vrtnic postalo mesto smeti

Ker je v blagajni premalo denarja, namerava novogoriška občina še bolj oklestiti vzdrževanje javnih površin in cest. Ukinili naj bi tudi javno stranišče v Novi Gorici. Še vedno bo poskrbljeno za osnovo prometno varnost in še sprejemljivo raven vzdrževanja, zagotavljajo v upravi občine. Mestni svetniki pa zahtevajo, naj svoje povedo še koncesionarji, ki opravljajo to delo, in krajevne skupnosti.

Za vzdrževanje nasadov vrtnic v mestu naj bi letos porabili dobrih 66.000 evrov. Še 40.000 evrov več bo šlo za praznjenje košev.  Foto: Leo Caharija
Za vzdrževanje nasadov vrtnic v mestu naj bi letos porabili dobrih 66.000 evrov. Še 40.000 evrov več bo šlo za praznjenje košev.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Če bi sledili pravilniku, ki določa urejanje javnih površin in vzdrževanje občinskih cest, bi morali koncesionarji Želva, Komunala Nova Gorica in Cestno podjetje Gorica že lani čistiti bistveno več, kot so. A denarja, ki ga občina namenja za urejenost okolja in varnost svojih cest, je vsako leto manj. Letos naj bi ga še zmanjšali in za vse skupaj porabili 1,67 milijona evrov. “Žal so sredstva še deset odstotkov nižja od lanskih. Krčimo, a se ne da več kot to. Letni programi so prilagojeni razpoložljivim sredstvom, pripravljeni so tako, da bo še vedno poskrbljeno za minimalno osnovno prometno varnost in še sprejemljiv nivo vzdrževanja,” je pojasnila načelnica oddelka za gospodarstvo in gospodarske javne službe Martina Remec Pečenko. “Če bi še prihodnje leto šli v tako znižanje, bi bil pa res velik problem,” je potrdil višji svetovalec za gospodarske javne službe Marjan Jug. Pojasnil je, da so znižanje in programe uskladili s koncesionarji.

Koliko manj čista bo Nova Gorica?

Čeprav ponavadi svetniki bentijo nad preveliko porabo za raznorazno “lišpanje”, so opozorili, da je treba poskrbeti, da okolje ne bo zanemarjeno. “Če smo v nove gradnje, na primer skate park, otroška igrišča, obnovo trga Vrtnica in Bevkovega trga vložili ogromno denarja, jih je treba vzdrževati. To se da le tako, da imamo dovolj denarja,” je prepričana Ljubka Čargo (Lista Trnovske in Banjške planote) in opozarja: “Se bojim, da bo mesto vrtnic postalo mesto smeti. Smo regijsko središče, ne bi smeli skopariti s sredstvi.” Podobno meni Jožef Leban (Lista za Solkan). “V minulih letih je bilo kar precej narejeno, da živimo v urejenem mestu. Zmanjševati obseg teh del na račun kvalitete je nedopustno in bi povzročilo pri krajanih večje negodovanje,” je utemeljil, a dodal, da je treba obenem koncesionarje bolj pritisniti, da striktno izvajajo svoje delo in da so podvrženi kontrolam.

Celo javno stranišče ukinjajo, češ da ni denarja

Nekaj svetnikov pa se je zavzelo za to, da se denar ne bi zmanjševal vsaj Želvi, ki zaposluje invalide. Gregor Veličkov (Lista GV) je predlagal, naj se raje zmanjša denar ostalima dvema koncesionarjema, sicer bodo ostali invalidi na cesti. “Denar smo oklestili do minimuma. Vprašati se moramo, ali je prav. Razmislimo, kje se da tem ljudem pomagati. Da ne bodo ostali socialni problem in bomo nato morali reševati to kako drugače,” je poudarila Damjana Pavlica (SDS) in opozorila, da občina ukinja tudi edino javno stranišče na avtobusni postaji, kjer dela invalidna oseba. “Treba je ločiti: eno je, da se vsem koncesionarjem enako znižajo sredstva, drugo je odpoved naše pogodbe za vzdrževanje in čiščenje javnih stranišč, ki s tem nima zveze. Proračun je to stalo približno 36.000 evrov. Storitvi smo se letos žal odpovedali,” je odvrnil župan Matej Arčon. Valter Vodopivec (SD) pa je pripomnil, da v Želvi teh dejavnosti ne opravljajo invalidi in da mora občina imeti enake vatle za vse koncesionarje in pri njih zaposlene.

Podeželje: nihče se ne posvetuje s KS

Anton Harej (NSi) se ni strinjal, da se zunaj mesta zmanjšuje denar za vzdrževanje cest, in opozoril na precejšnjo razliko v ceni čiščenja javnih površin med mestom in podeželjem. Tudi Karmen Saksida (SD) je dejala, da jo skrbi vzdrževanje cest na podeželju, in poudarila, da bi se morali bolj posvetovati s krajevnimi skupnostmi: “Zdaj tega namreč ni.”

Da bi lahko bilo vzdrževanje in čiščenje javnih površin boljše, je že dolgo slišati pripombe. Ker je denar letos za to dejavnost okleščen do te mere, da že zdavnaj ne zadošča kriterijem, ki si jih je občina postavila, svetniki programa niso potrdili. Preden bodo to storili, hočejo slišati še stališča izvajalcev in krajevnih skupnosti.

Koliko naj bi občina letos porabila

> 700.000 evrov - Komunala Nova Gorica za urejanje in čiščenje javnih površin v Novi Gorici (med drugim 106.600 evrov za praznjenje košev v mestu, 66.000 evrov za okopavanje, pletje in obrezovanje vrtnic, 102.000 evrov za košnjo zelenic ...);

> 520.000 evrov - CPG Nova Gorica za vzdrževanje cest v občini, razen mesta in primestnih naselij;

> 250.000 evrov - Komunala Nova Gorica za vzdrževanje cest v mestu in primestnih naseljih;

> 202.000 evrov - Želva Ljubljana za urejanje in čiščenje javnih površin v primestnih naseljih Nove Gorice.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano