Skrb za zdravje že pri zbiri sadike

Te dni je v Drevesnici Bilje živahno, saj je sezona sajenja na vrhuncu. Pripravili so okrog 100.000 sadik. Ob klasičnih je povpraševanje po sredozemskih in eksotičnih sadnih vrstah, veliko zanimanja je tudi za jagodičevje.

Vrhunec sezone sajenja se pozna tudi v Drevesnici Bilje.
Vrhunec sezone sajenja se pozna tudi v Drevesnici Bilje. 

BILJE > Češnje, višnje, marelice, slive, jablane, hruške, nektarine, kaki, kivi, murva, oljke, ameriške borovnice, aronija, smokve, kosmulja, kutina, nešplja, mandelj, oreh, kostanj, granatno jabolko, citrusi, žižula, goji jagoda je le del sadnih vrst iz nabora Drevesnice Bilje, ki deluje pod okriljem Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica in je največja drevesnica koščičarjev v Sloveniji. Sadike prodajajo za intenzivne nasade, vrtičkarjem v lastni maloprodaji in trgovinam. Kot pojasnjuje vodja drevesnice Silva Rojc, je še vedno največ zanimanja za klasične vrste, razen za breskve, ki so že nekaj let v upadu. Trend je ob težavah z odkupom v Fructalu razumljiv, pridelovalci pa se pri obnovah in širitvah nasadov odločajo za vrste, ki jih je na trgu mogoče prodati.

Več je povpraševanja po kakiju, češnjah, marelicah, oljkah, aktinidiji, granatnem jabolku, murvi: “Zanimanje sledi sodobnim smernicam zdravega življenja, skrbi za uravnoteženo prehrano, sadju, bogatem z vitamini in antioksidanti. Ljudje iščejo bolj odporne sorte, ki ne potrebujejo toliko škropljenja.” Med največjimi uspešnicami je jagodičje, ki s 25.000 sadikami predstavlja že skoraj četrtino proizvodnje. Kupci prihajajo iz vse Slovenije, Hrvaške in Italije.

Glavnino sadik vzgojijo sami. Sadike citrusov, oljk, kostanja in oreha pa zaradi zagotavljanja čimbolj široke ponudbe tudi kupujejo: “Glede na povpraševanje skrbimo za dovolj širok izbor sadik, širitev dejavnosti pa gre predvsem v smeri pridelave sadik v lončkih. Letos smo postavili šest novih mrežnikov, ki jih opremljamo z namakalnim sistemom.” Posebna skrb gre nakupu podlag in cepičev. “Lahko zagotovim, da kupujemo najboljši material, z vsemi certifikati, od preverjenih in priznanih proizvajalcev,” pravi Rojčeva.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano