Skrb za naravo in tudi za človeka

Občina Tolmin s številnimi naložbami dokazuje zavezanost trajnostnemu razvoju. To je prepoznala tudi mednarodna strokovna žirija v mednarodnem društvu Alpsko mesto leta, ki je celotnemu območju občine podelila naslov Alpsko mesto leta 2016 in jo s tem sprejela v druščino 15 zeleno usmerjenih območij in mest v alpskem loku. S tem se za Tolminsko odpirajo nove možnosti sodelovanja, nove priložnosti in hkrati dolgoročne obveznost.

Na prvi delavnici so nanizali vrsto možnosti za sodelovanje: 
(od leve) Antonio Zambon, Uroš Brežan, Thierry Billet in Bojan 
Sever.   Foto: Neva Blazetič
Na prvi delavnici so nanizali vrsto možnosti za sodelovanje: (od leve) Antonio Zambon, Uroš Brežan, Thierry Billet in Bojan Sever.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Občina Tolmin je s kandidaturo za naziv Alpsko mesto leta 2016 uspela, ker čezmejno sodeluje z drugimi občinami v Alpah in okolici, njen velik del je zavarovan, spodbuja sonaravni turizem in trajnostno mobilnost in tudi zato, ker razvija alpsko kulturo z vključevanjem mladih.

Nočejo več čakati na druge

Takšna je bila obrazložitev strokovne komisije, ki jo je pred dnevi na srečanju predstavnikov društva in številnih, ki bodo prihodnje leto na Tolminskem pripravili množico aktivnosti, pojasnil član žirije društva Antonio Zambon.

Tolminska občina je pobratena tudi z Občino Beljak, ki je bila leta 1997 pobudnica ustanovitve društva Alpsko mesto leta. Kot je povedal predsednik društva Thierry Billet, je v teh letih nastalo omrežje povezav s ciljem osveščanja in konkretnega delovanja proti vremenskim spremembam: “Ledeniki se talijo. Ne moremo več čakati drugih, vključno z EU, da bodo ukrepali. Povezujemo se s konkretnimi akcijami, izmenjujemo dobre prakse. Veseli nas, da bomo odslej sodelovali tudi s Tolminsko.”

Na nedavni prvi delavnici v Tolminu so govorili o projektih in prireditvah, ki se bodo na temelju načel zelenega gospodarstva in družbene odgovornosti osredotočale na vključevanje mladih v odločanje in razvoj, na podnebju prijazno mobilnost in na trajnostni turizem. Župan Uroš Brežan dodaja, da bodo veliko energije vložili v sobivanje varstva narave in razvoja v zavarovanih območjih, kot je Triglavski narodni park. Dobre prakse bodo delili z ostalimi v alpskem loku. “Širšemu okolju bomo predstavili tudi dosežke, ki našo občino uvrščajo v Unescov Biosferni rezervat v Julijskih Alpah. To so med drugim repopulacija soške postrvi z valilnico in dvema ribogojnicama, ekološko kmetovanje in s tem povezane priložnosti za trajnostni turizem in za mlade nasploh.”

Doslej se je v društvo Alpsko mesto leta vključil Maribor, ki pa ni več aktiven, od leta 2011 pa aktivno sodeluje Idrija. Njen župan Bojan Sever poudarja velik pomen izmenjave dobrih praks s širitvijo znanja in obzorja.

Energetsko so sanirali več stavb

Občina Tolmin je tudi podpisnik strategije za zmanjšanje izpustov CO2. Uvajajo ogrevanje na biomaso. S pomočjo denarja EU so v zadnjem obdobju energetsko sanirali mnogo stavb v občinski lasti, med drugim šolski center, kinogledališče, telovadnico na Mostu na Soči, šolo v Podbrdu, stavbo Grad ... Gradili so čistilne naprave, tudi na Kamnem, kjer so uredili celotno komunalno omrežje. Tudi s pomočjo denarja EU so v okviru projekta Bimobis zgradili odsek kolesarske steze med Tolminom in Mostom na Soči. Čaka pa jih še veliko nalog. Žal v prihodnjem letu večjih tovrstnih naložb ne bo, ker še ni razpisov za pridobivanje denarja EU v novi finančni perspektivi do leta 2020.

Za prireditve in akcije bo morala občina v proračunu za prihodnje leto sama zagotoviti denar. Koliko, še ni znano, vse je odvisno od tega, kakšen bo program, ki bo znan čez mesec dni. Je pa sodelovanje, ki se bo mednarodno razpredlo, podlaga za morebitne skupne nove projekte, za katere bi lahko iskali denar EU.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano