Škode bo za milijon ali več

Po neprespani noči s ponedeljka na torek in garanju v šoku ob grozljivih posledicah neurja so včeraj v Baški grapi nadaljevali s čiščenjem razdejanja. Po prvih ocenah naj bi škoda dosegala sedemmestno številko. Idrijsko in Cerkljansko sta pod nadzorom.

V sredo je ljudem pomagalo 80 gasilcev, včeraj jih je bilo na terenu  30 Foto: Neva Blazetič
V sredo je ljudem pomagalo 80 gasilcev, včeraj jih je bilo na terenu 30 Foto: Neva Blazetič

BAŠKA GRAPA > “V sredo okoli 23. ure smo se prebili skozi zatrpan cestni predor Kupovo in s tem odprli vsaj zasilni prehod proti Podbrdu. Danes smo predor čistili ves dan in omogočili normalen promet,“ je včeraj povedal poveljnik tolminske civilne zaščite Jože Dakskobler.

Že v sredo so z nadčloveškim garanjem domačinov, 80 gasilcev in veliko zavzetostjo delavcev CPG prebili plazove do odrezanih vasi nad Grapo, le po 15 kilometrov dolgi cesti v Kneške Ravne se še niso prebili. Za zdaj še ni znano, koliko so ceste poškodovane. “Vsaj doslej zares težkih poškodb nismo zaznali,“ pravi Dakskobler. Pregledovali so tudi brežine. Dodatnega plazenja niso opazili.

Vlaki po Baški grapi še ne vozijo. Problematičen je železniški most pri Grahovem ob Bači. Strokovnjaki bodo preverili njegovo statiko, ker se bojijo, da je narasla Bača spodjedla temelje. Domačini so se kar sami organizirali in k spodjedeni progi dovažajo kamenje in popravljajo, kar lahko.

Včeraj zjutraj se je sestal štab Civilne zaščite (CZ). Vložili so zahtevo za oceno škode, ko bo odobrena, bodo občinske službe šle na teren. O višini škode le ugibajo. “Ni pa dvoma, da bomo govorili o sedemmestni številki, torej milijonu in več,” je prepričan Dakskobler. Velika bo na cestah, na vodotokih in v zasebnih hišah. Predstavniki zavarovalnic na terenu že opravljajo cenitve. Prejeli so že 50 prijav.

Na Idrijskem so, po besedah Ivana Jereba iz tamkajšnje CZ, do včeraj očistili nanose zemlje in kamenja na ceste, ki so bile po neurju deloma ali povsem zaprte, kakor tudi prepuste, ne pa še strug potokov. Manjše zdrse so tudi odstranili, ostaja pa kritičen plaz nad cesto proti Krnicam v Spodnji Kanomlji. Če bi se tam še kaj utrgalo, bi material zdrsel proti naselju Mandžurija in na nekatere hiše.

Tudi na Cerkljanskem so opravili ogromno dela. Prvi mož CZ Cerkno Stanko Močnik je pojasnil, da so vse glavne, pa tudi stranske ceste odprte in prevozne, čeprav nekatere “na grobo”. “Ceste se delno že sanira, da bo prevoznost normalna, na plazovih pa se odvaža plazino,” je pojasnil včeraj. Nekaj plazov se je se utrgalo na novo, a k sreči zunaj naselij. LJudi, ki so ostali brez vode, pa so oskrbeli. “Vse je pod nadzorom,” je povedal Stanko Močnik, ki pa ga vendarle skrbi, da bi se vreme spet poslabšalo ...

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano