Skavtski sejem z igrami in veščinami

Vrtiljak, žaganje, lokostrelstvo, zbijanje konzerv, kolomikser, peka pice in še številne druge skavtske veščine ter igre so pritegnile poglede mimoidočih za grajskim obzidjem. Skavti iz stega Ajdovščina-Šturje 1 so pripravili zanimiv sejem v sklopu prireditev ob 20. obletnici delovanja.

Kolomikser pod noge in sadni smuti je pripravljen.  Foto: Alenka Tratnik
Kolomikser pod noge in sadni smuti je pripravljen.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Bobri in bobrovke, volčiči in volkuljice, izvidniki in vodnice, popotniki in popotnice iz stega Ajdovščina-Šturje 1 so znova združili moči in poskrbeli za zanimivo predstavitev skavtskih veščin in dejavnosti, s katerimi si popestrijo druženje in nabirajo pomembne izkušnje za življenje. Skavtsko gibanje je v Ajdovščini zaživelo pred dobrima dvema desetletjema, ko sta se mladinski skupini iz Ajdovščine in iz Šturij združili in vstopili v postojnski klan, kjer so začeli prva usposabljanja. Danes je v stegu Ajdovščina-Šturje 1 približno sto članov. So del združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Prepoznavni so po zeleni in svetlorjavi rutki. Kot pravijo, zelena barva predstavlja Vipavsko dolino, svetlorjava pa prah, ki ga dviga burja. Lani so uspešno organizirali Marmeljado, srečanje vseh primorskih skavtinj in skavtov, letos pa bodo z različnimi prireditvami obeležili 20. obletnico svojega delovanja.

Temu je bil namenjen tudi skavtski sejem. Druženje in učenje v naravi po metodah skavtskega gibanja je za marsikoga nenavadno, za skavte pa temelj za vzgojo mladega človeka. “Smo nekakšna alternativa sodobnemu načinu življenja. Naš namen je, da mladim približamo vrednote, kot so poštenost, odgovornost, solidarnost, in jim skozi veščine pomagamo, da postanejo samostojni in odgovorni. Do samega sebe in do drugih,” je povedal voditelj volčičev in volkuljic Jan Kosmač.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano