Skalo nad cesto bodo minirali

Včeraj se je Cestno podjetje Nova Gorica z geologi in podjetjem Kaskader odločilo, da bodo pred miniranjem skalovja nad cesto proti Čepovanu z jarki in nasipanim materialom preventivno zavarovali dva objekta 250 metrov nižje na levem bregu Idrijce. Cesta bo zaprta predvidoma do sredine prihodnjega tedna, dokler ne bodo odstranili grozeče gmote nad njo.

Skalovje na cesti so odstranili, sledi zahtevno miniranje v 
bregu nad njo.   Foto: Cpn
Skalovje na cesti so odstranili, sledi zahtevno miniranje v bregu nad njo.  Foto: Cpn

SLAP OB IDRIJCI > Na cesto od Postaje proti Čepovanu je že v petek zgrmelo skalovje, ki so ga odstranili. Toda v strmini grozi še najmanj 30 kubičnih metrov razmajanega materiala, zato regionalna cesta ostaja zaprta. Promet ni mogoč, ker so zaradi velike nevarnosti postavili neprehodne ovire. Obvozi potekajo po daljših in slabših cestah. Se pa domačini znajdejo tudi po obvozu po gozdni cesti, ki je celo krajši kot regionalka.

Miniranje s čim manj škode

Odgovorni v Cestnem podjetju Nova Gorica (CPG) z geologi in podjetjem Kaskader iščejo rešitve, da bi z miniranjem naredili čim manj škode na cestišču. Zapletlo se je zaradi zagotavljanja varnosti hiše in male elektrarne na levem bregu reke na Slapu ob Idrijci. Kot je včeraj povedal vodja enote za vzdrževanje cest na CPG Vanči Premrl, bodo danes objekta zavarovali z izkopom jarka in nasutjem zemljine. S tem se bodo izognili možnosti, da bi ju ob miniranju in morebitnem nekontroliranem sproženju večje količine materiala skale ogrozile.

Da bi se izognili valjenju skal v dolino, so na cestišče pod nevarnim bregom nasuli skoraj meter debelo plast zemlje. Varovala bo asfalt pred poškodbami in ustavila kamenje, ki bi se sicer odbilo od trde podlage.

“Nima smisla izgubljati živcev”

Domačini upajo, da bodo cesto čim prej usposobili za varen prevoz. Na tolminsko stran se dnevno vozi kar nekaj prebivalcev tamkajšnjih krajev. Obvozi proti Kanalskemu Lomu in proti Gorenji Trebuši podaljšajo pot. Na srečo pa obstaja tudi krajša gozdna pot proti Tolminskemu Lomu, ki jo nekateri uporabljajo. Emil Kovačič iz Grudnice, ki na kmetiji siri, zaporo ceste sprejema kot del vsakdanjosti v hribih: “Kamenje bo vedno padalo. Upamo, da bodo varno razstrelili grozeči breg. V hribih smo vajeni naravnih nesreč s podori in podobnim. Ne moremo se jim izogniti, zato nima smisla izgubljati živcev. Bistveno je, da odgovorni hitro ukrepajo. Menim, da cestno podjetje z vsemi sodelavci zelo učinkovito rešuje problem.”

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano