Skale spet zaprle cesto

Včeraj zgodaj zjutraj se je v strmi steni nad regionalno cesto Col-Podkraj v zaselku Orešje znova utrgala skalnata gmota. Skale in zemlja so zgrmele na cesto, ki so jo morali zapreti za promet. K sreči se niso vsule na bližnje hiše. Do danes zvečer ceste še ne bodo odprli.

Podor je znova zaprl odsek regionalne ceste med Colom in Podkrajem. Foto: Leo Caharija
Podor je znova zaprl odsek regionalne ceste med Colom in Podkrajem. Foto: Leo Caharija

COL > Odsek ceste Col-Podkraj je od včeraj zjutraj zaprt za ves promet. Zgodaj zjutraj se je s približno 50 metrov visoke in dvesto do tristo metrov dolge skalnate strmine nad zaselkom Orešje znova utrgala gmota skal in zemlje. Poškodovale so zaščitno mrežo, a so k sreči ostale na cesti in niso zgrmele na stanovanjske hiše, kot se je zgodilo januarja 2006. Kraj podora so si dopoldne ogledali predstavniki občine, civilne zaščite in geolog. Ta bo ocenil, kaj bo treba ukreniti, da bo cesta spet prevozna. Do danes zvečer je še ne bodo odprli. Po prvih ocenah s stene zgrmelo 15 kubičnih metrov kamenja in skal.

Obvozi so, a noben ni idealen

Območje Pod stenami so si ogledali predstavniki direkcije za ceste in geolog, delavci Cestnega podjetja Gorica pa so včeraj dopoldne takoj začeli odstranjevati skale s cestišča.

Še največ težav je podor povzročil voznikom. Ker gre za najkrajšo prometno povezavo iz Vipavske doline do Ljubljane, se po njej v Ljubljano vozijo številni študentje in zaposleni. Nekateri domačini so jo sicer ubrali po vaški bližnjici, iz Višenj in Podkraja pa so se v službo odpravili po obvozu, skozi Belo in Sanabor ali čez Vodice. Ob dodatnih kilometrih pa nobena povezava v tem letnem času ni idealna zaradi nevarnosti poledice in snega. Domačini upajo, da bo regionalka čim prej normalno prevozna in varna, saj, kot pravi domačin Franc Urdih, ni prijetno voziti v strahu, da ti s pobočja na avtomobil pade skala.

Skale so tam že večkrat padale

To pa se na omenjenem odseku ceste zaradi preperelosti kamnitih gmot na strmem pobočju ob odjugi pogosto dogaja. Ob večjem podoru pred devetimi leti se je iz stene utrgala nekaj deset kubičnih metrov velika gmota, med večmesečno sanacijo so odstranili še približno 60 kubičnih metrov nestabilnega materiala. Direkcija za ceste je v strmo pobočje zasidrala zaščitno mrežo, ojačano z jeklenimi vrvmi, in ob rob cestišča postavila dvojno varovalno ograjo. A ta ni zdržala.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano