Šiške z osicami bodo uvozili iz Italije

V drugi polovici aprila bodo v nekaterih kostanjevih nasadih, tudi na Primorskem, najbrž že letale osice, ki pomagajo zatirati kostanjevo šiškarico. Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica je namreč dobil dovoljenje za vnos in uporabo te koristne osice. Lanskoletne šiške z osicami bodo konec marca šli iskat v Italijo, v naravo pa jih spustili na šestih lokacijah v državi, od tega sta dve na Primorskem.

 Foto: Gabrijel Seljak
Foto: Gabrijel Seljak

NOVA GORICA > Republiška uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je Kmetijsko gozdarskemu zavodu Nova Gorica pred dnevi izdala dovoljenje za vnos in uporabo osice (torymus sinensis), parazitoida, s katerim bodo lahko v nasadih zatirali kostanjevo šiškarico.

“Končno! Konec marca bodo naši strokovnjaki odšli v Italijo po lanskoletne šiške, v katerih so osice. Približno tisoč suhih šišk bomo potrebovali,” pravi Gabrijel Seljak, vodja oddelka za varstvo rastlin iz novogoriškega kmetijsko gozdarskega zavoda.

Šiške bodo še nekaj časa hranili na hladnem, da se ne bi odrasle osice izlegle prezgodaj. Sledila bo selekcija, kajti v šiškah so lahko tudi druge vrste osic, ne samo te, ki pomagajo v boju s kostanjevo šiškarico. Strokovnjaki novogoriškega zavoda bodo v sodelovanju z oddelkom za agronomijo na ljubljanski biotehniški fakulteti predvidoma v drugi polovici aprila osice v naravo izpustili na več lokacijah; na Dolenjskem, v Posavju, na Štajerskem in na dveh območjih na severnem Primorskem - v bližini Ravnice in na Vrtojbenskem polju, kjer je največ kostanjevih nasadov. Na vsakem območju bodo spustili približno 100 samičk in 50 samčkov. Šele prihodnje leto pa bo jasno, ali je osic pri nas dovolj ali bo treba uvoziti še dodatne šiške.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano