Sezona je kratka, a smuka je sladka

Smučarji iz okolice Črnega Vrha se te dni lahko odpravijo na smuko po službi in šoli, saj obe tamkajšnji smučišči, Javornik in SKI Bor, delujeta do 21. ure. Podnevi pa med delovnimi dnevi obratuje le Javornik.

Na odličnem smučišču na Javorniku predvsem trenirajo.  Foto: Saša Dragoš
Na odličnem smučišču na Javorniku predvsem trenirajo.  Foto: Saša Dragoš

LOME, ČRNI VRH > Z zahodom sonca se na majhnem smučišču SKI Bor in zahtevnejšem Javorniku začenjajo zbirati smučarji. Medtem ko prvo gosti pravcato množico navdušencev, na drugem predvsem člani domačega in idrijskega smučarskega kluba trenirajo na pedantno zglajeni ledeni progi.

Podajalec sider na Boru je povedal, da so množično obiskani vse večere odkar obratujejo in oba vikenda čez dan. Torej dva tedna in vsega nekaj dni v decembru, kar bo, navkljub odlični obiskanosti, premalo za pozitiven izkupiček sezone.

Smučišče z množico smučarjev, ki morajo na vleko nekoliko postati v vrsti, spominja na svoja najbolje obiskana leta. Pravcato gnečo pa pričakujejo prihodnji počitniški teden, če jo le ne bo zagodel napovedan dež.

“Čakanje v vrsti ne moti. Nasmučamo se do sitega. Tu sem s sinom in hčerko, saj je smučišče kot nalašč za učenje prvih zavojev,” je bil zadovoljen oče iz sosednjega Godoviča.

Zahtevnejši smučarji vijugajo na Javorniku. Lastnik in delavec za vse naloge na smučišču Ivan Čuk se je ravno pripravljal na zagon sedežnice proti Javorniku. Ob njej je s štiristo metri višinske razlike urejena ena najlepših zahtevnejših prog na slovenskih smučiščih. “Razsvetljavo imamo urejeno do polovice proge in na njej vsak večer omogočamo smuko. Razmere so te dni odlične in resnično si želim, da bi take ostale tudi čez počitnice. Doslej smo namreč obratovali vsega 24 dni. To pa pomeni, da bo v blagajni zijala velika praznina,” je povedal Čuk.

Pravzaprav že zija, saj smučarjev ni veliko. Doslej pa so morali odpovedati tudi 15 klubskih tekmovanj, ki pomenijo najboljšo obiskanost tega centra. Izpeljali so jih pet. Ker gneče tudi ta večer ni bilo, so tekmovalci domačega in idrijskega smučarskega kluba imeli na voljo vse smučišče za piljenje zavojev. “Javornik nam nudi res odlične pogoje za trening. Trenerji pa združimo moči, da tekmovalcem pripravimo kar najboljše proge zanj,” so povedali med postavljanjem slalomske proge za okrog 20 tekmovalcev.

V klubih jih je sicer nekaj več, a so v obeh poznali že veliko boljše čase z bolj množično udeležbo smučarjev. Ali vrzeli bolj botruje kriza ali muhaste zime, niso upali oceniti. Pač pa so, tako kot Čuk, zagotovili, da bodo vztrajali v upanju, da bodo sladke, pa čeprav prekratke zimske sezone, v kluba in na smučišče “vrnile” mlade smučarje. Bor in Javornik namreč smuko omogočata po dostopnih cenah.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano