Šepetajo, da prihaja Spar

V Idriji so premlevali že vrsto različic o tem, kako bi gradili garažno hišo v javno zasebnem partnerstvu. Ker se nobena ni izšla, se je svet občine odločil, da zemljišče nad Lapajnetovo ulico proda zasebnemu investitorju. Ta pa naj bi že imel zainteresirano trgovsko hišo, ki bi zasedla pritlični del stavbe. Katera naj bi prišla v Idrijo, še ne razkrivajo, potiho pa se govori o Sparu. Tam tga niso niti potrdili niti zanikali.

Na novi garažno trgovski hiši naj bi izgubljenih 40 parkirnih 
mest nadomestili s 70 v sklopu javnega parkirišča Barbare. Foto: Saša Dragoš
Na novi garažno trgovski hiši naj bi izgubljenih 40 parkirnih mest nadomestili s 70 v sklopu javnega parkirišča Barbare. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Nova garažna hiša s trgovskim centrom naj bi stala na prostoru, o katerem so pred tremi leti tekli in propadli pogovori z verigo Lidl. V strogem središču Idrije, pod Barbarami torej, le da naj bi tokrat občina dve parceli investitorju prodala. Svetniki so rebalans proračuna z vključeno prodajo zemljišč že potrdili, a ne brez pripomb.

Parceli gresta na dražbo

Medtem ko o prvi različici garažne hiše za občinsko stavbo ni več govora, je župan Bojan Sever zagotovil, da bo tokratna konec prihodnjega leta bržčas zgrajena.

Večji parceli v središču mesta (parkirišče nasproti avtobusne postaje in del zelenice nad Lapajnetovo ulico) naj bi občina prodala na dražbi. Na njej se kot kupec lahko pojavi kdorkoli. Občina že ima zainteresiranega investitorja, ta pa trgovsko hišo za najem pritličja garažne hiše. Imen pa za zdaj še ne želijo izdati.

Majda Troha (SD) in Tomaž Vencelj (lista KS) sta zato zaprosila za nekaj več informacij o gradnji. “Pred dvema letoma smo govorili o javno zasebnem partnerstvu z vložkom občinskega zemljišča v zamenjavo za dva javna parkirna platoja v garažni hiši. Ali bomo sedaj vse prepustili zasebnikom in izgubili 40 parkirišč?” je zanimalo Venclja. Bojan Režun (SD) pa je ocenil, da bo z novogradnjo občina izgubila prehodnost na javnem parkirišču Barbare.

Partnerstvo, v katerem je bil pred tremi leti v igri Lidl, je po pojasnilu župana propadlo zaradi previsoke cene. Tokratni objekt naj bi bil manjši (1700 kvadratnih metrov na vsako od treh etaž), zaradi česar bo potrebnih manj vlaganj v zavarovanje prostora in obnovo ogromnega, dotrajanega podpornega zidu med obema nivojema Idrije. Predvsem pa ne bo treba zgraditi nove dovozne ceste.

Javna parkirišča bodo na strehi

“Ocenjujem, da bo občina skupaj s komunalnim prispevkom za prostor iztržila okrog 250.000 evrov. To je za nas ugodna ponudba. Po zasedbi objekta lahko računamo še na vse prispevke, od stavbnih zemljišč do omrežnin. V prejšnji objekt pa bi morali vložiti vsaj 80.000 evrov,” je pojasnil Sever.

Svetovalec občine za naložbe Miran Podobnik je zagotovil, da bodo javna parkirišča urejena na vrhnjem platoju zgradbe in teh naj bi bilo celo nekaj več, kot jih je na parkirišču, ki bo pozidano. “V občinskem podrobnem prostorskem načrtu imamo 3000 kvadratnih metrov prostora rezerviranega za garažno poslovni objekt. Načrt ohranja dovolj prostora za povezovalno cesto skozi parkirišče v Barbarah. To bo po ureditvi zgornjega platoja stavbe ostalo enotna parkirna površina,” je pojasnil.

Vhod v trgovino in garažna platoja bo vodil iz Lapajnetove ulice, dvigalo pa bo povezovalo vsa tri nadstropja. Idrijčane najbolj zanima, kateri trgovec bo, ob preostalih štirih na obrobju Idrije, dopolnil ponudbo v središču mesta.

Čeprav o tem na občini trdovratno molčijo, se vse bolj na glas govori o Sparu. Ker je ta pred leti želel zgraditi svoj center na Uti, a se je v tem zanemarjenem delu mesta zakompliciralo prav vse, je upravičeno sklepati, da gre zanj. Da res prihajajo Idrijo, v Sparu niso ne potrdili ne ovrgli.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano