Šempeter pri Gorici vabi na srečanje zbiralcev

V Hit Šport centru v Šempetru pri Gorici danes gostijo 34. srečanje zbiralcev, na katerem bodo zbiralci prodajali, kupovali ali izmenjevali različne predmete. Poleg zbiralcev stare vojaške opreme bo na srečanju tudi več filatelistov, numizmatikov in zbiralcev razglednic.

Na šempetrskem srečanju, ki je sejemske narave,  se zberejo 
vsi, ki so na zbirateljskem področju pomembni v osrednji 
Evropi. Foto: Alenka Ožbot
Na šempetrskem srečanju, ki je sejemske narave, se zberejo vsi, ki so na zbirateljskem področju pomembni v osrednji Evropi. Foto: Alenka Ožbot

ŠEMPETER PRI GORICI > Doslej se je prijavilo okoli 100 razstavljavcev in prodajalcev predmetov iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije, Češke, Hrvaške, Srbije in Kanade. Pričakujejo okoli 2000 obiskovalcev največ iz Slovenije, Avstrije in Italije in drugih okoliških držav, je povedal eden od organizatorjev Jakob Marušič iz Društva ljubiteljev soške fronte.

Obiskovalcem se bodo v sklopu sejma predstavili tudi vojaki, oblečeni v uniforme iz različnih obdobij, in vojska.

Srečanje je pomemben turistični dogodek za celotno območje. Številni obiskovalci sejma namreč obiščejo tudi kraje in negujejo spomin na vojne dogodke, ki so prav kraje ob zahodni slovenski meji najbolj prizadeli. Prireditev je tako tudi velika vzpodbuda zgodovinskemu turizmu, ki bi ga želeli v Posočju še bolj razvijati.

Obenem pa ima srečanje tudi pomemben kulturno varstveni učinek. Na enem mestu je mogoče videti predmete, povezane z vojaško zgodovino, za kar bi morali drugače obiskati kar nekaj muzejev. Nekateri predmeti pa so se ohranili ravno zaradi tega, ker so našli novega lastnika, ki jih bo naprej varoval in proučeval.

Zato je obisk srečanja podoben obisku muzeja, vendar s to razliko, da se večino predmetov lahko prime - dotakne in s tem na drugačen način tudi spozna.

Šempetrsko srečanje, ki je sejemske narave, je eno največjih v tem prostoru, najbližje takšno je v Milanu. Zato je postalo eno pomembnejših, saj se na njem zberejo vsi, ki so na zbirateljskem področju pomembni v osrednji Evropi, to pa konec koncev dokazuje vedno večji obisk tujcev.

STA


Najbolj brano