Selfie na svoji zemlji

Društvo Baška dediščina je s prireditvijo Odmevi dediščine praznovalo 10. obletnico delovanja. Junija bo nadgradilo tematsko pot Na svoji zemlji.

Društvo Baška dediščina je ob proslavljanju 10. obletnice že 
napovedalo nove izzive.  Foto: Cveto Zgaga
Društvo Baška dediščina je ob proslavljanju 10. obletnice že napovedalo nove izzive.  Foto: Cveto Zgaga

BAŠKA GRAPA > Za obiskovalce je društvo odprlo najlepše bisere tehniške dediščine v Baški grapi - Prangarjev mlin, Jakovo kovačijo in Vetrovalno napravo predora Bukovo. Slednjo je že pred nastankom društva “obudil” Toni Obid. Na živahni in zanimivi tržnici dediščine so se predstavila etnološka društva, ljubitelji starin, narečja, cvetja iz krep papirja, starodobnih vozil milice, manjkale niso niti po starih receptih pečene dobrote, ljudske pesmi ansambla Suha špaga.

Na osrednjem praznovanju, na katerem so povabili na večerni koncert Vlada Kreslina, je društvo z besedo, kratkim filmom in projekcijo predstavilo prehojeno pot. Delo društva so leta 2005 začeli zagnanci Aleš Bizalj, Dušan Drole in Cveto Zgaga, ki so potrkali na vrata tehniške dediščine, ki je v Baški grapi še posebej samosvoja in pogosto tudi izvirna. Odtlej se društvo trudi obujati tudi vaške praznike, stare običaje in dognanja ter odkriva nova znanja o zgodovini in dediščini domačih krajev.

Junija bo v sodelovanju s Slovenskimi železnicami nadgradilo tematsko pot Na svoji zemlji z novim turističnim programom Selfie na svoji zemlji, ki je namenjeno pohodnikom in kolesarjem. Društvo je za svoje delo prejelo tudi bronasti znak Turistične zvez Slovenije.

OZ


Najbolj brano