Se želite poročiti na Zemonu? Zdaj vas bo to stalo 170 evrov.

Pari, ki se želijo poročiti v poročni dvorani dvorca Zemono, bodo morali po novem upravni enoti plačati 170 evrov. Po sklepu načelnice UE Ajdovščina dvorana namreč ni več uradni prostor za sklepanje zakonskih zvez. Tomaž Kavčič iz dvorca Zemono je presenečen: “Za nas so bili vsi pari enako dobrodošli. Sem prvi za to, da se tukaj ohranijo poroke.”

Kdor se bo hotel poročiti na dvorcu Zemono, bo moral ajdovski upravni enoti po novem odšteti 170 evrov.  Foto: Leo Caharija
Kdor se bo hotel poročiti na dvorcu Zemono, bo moral ajdovski upravni enoti po novem odšteti 170 evrov.  Foto: Leo Caharija

ZEMONO, AJDOVŠČINA > Na Upravni enoti Ajdovščina so potrdili spremembe pri sklepanju zakonskih zvez na Dvorcu Zemonu, ki je med pari že desetletja priljubljena lokacija za slovesni dogodek.

Poročna dvorana ni več uradni prostor

Poročno dvorano bo tu sicer še vedno mogoče najeti, a ta za mladoporočence ne bo več brezplačna. Po sklepu načelnice UE Ajdovščina Karmen Ražem bodo morali plačati 170 evrov. Gre za pavšalni strošek, ki ga določa pravilnik o sklepanju zakonske zveze, če se zvezo sklene zunaj uradnega prostora ali uradnega časa. Načelnica pojasnjuje: “Ker bo poročna dvorana v tem letu zasedena več kot polovico možnih terminov, smo se v UE Ajdovščina odločili, da nima smisla vztrajati, da bi Zemono ostal uraden prostor za sklepanje zakonskih zvez. Uradni prostor je lahko le tisti, v katerem je možno sklepanje zakonskih zvez vsako soboto najmanj pet ur,” pravi Ražmova.

Kot dodaja, so se z lastnikom dogovorili, da bodo poroke na Zemonu le v primeru, da mladoporočenca najmanj 60 dni pred tem upravni enoti dostavita pisno soglasje lastnika dvorca. 170 evrov pavšalnega stroška pa morata poravnati najmanj pet dni pred sklenitvijo zakonske zveze, sicer te ne bo.

Kot opozarja Ražmova, je sklenitev zakonske zveze “brezplačna”, če se izvede v uradnem prostoru in v uradnem času za sklepanje zakonskih zvez. Oboje je določeno v sklepu načelnika, ki je javno dostopen. “Vsaka UE ima tak sklep, tako da mladoporočenci vedo, v katerih primerih morajo računati na plačilo pavšala in v katerih pač ne,” dodaja načelnica.

Tomaž Kavčič želi nadaljevati tradicijo

Tomaž Kavčič iz Dvorca Zemono je nad odločitvijo upravne enote presenečen. “Upam si trditi, da smo med redkimi v Sloveniji, ki so dajali prostor v najem brezplačno, ga čistili in urejali. Za nas so bili vsi pari enako dobrodošli. Jaz sem prvi za to, da tu ohranimo tradicijo sklepanja zakonske zveze, saj sem vedno zagovarjal odprtost in sodelovanje z lokalnim okoljem. Poročna dvorana dvorca je z naše strani še vedno vsem na voljo brezplačno.”

Kavčič dodaja, da zasedenost dvorane ne more biti razlog za prekinitev sodelovanja. “Tudi ob sobotah, ko imamo dvorano rezervirano za poročna slavja gostov Dvorca Zemono, so za sklepanje zveze še vedno na voljo določene ure. Lani smo to brez težav usklajevali, ne vidim razloga, da ne bi tako ostalo tudi letos.”

Svečano bo zdaj v dvorcu Lanthieri

Lani so zakonske zveze v poročni sobi dvorca sklepali ob sobotah med 11. in 17. uro. Termina ob 16.15 in 17. uri sta bila rezervirana za goste lastnika Dvorca Zemono. Po podatkih načelnice Ražmove so imeli lani skupaj 104 poroke, od tega največ, 72, na Dvorcu Zemono. V dogovoru z Univerzo v Novi Gorici in s soglasjem ministrstva je upravna enota lani kot uradni prostor uporabljala tudi malo dvorano v Lanthierijevem dvorcu. Tam so opravili 13 porok. Na sedežu upravne enote v Ajdovščini so jih opravili 12, sedem pa jih je bilo na drugih lokacijah.

Za letos imajo že več kot 20 rezervacij, večino za dvorano v Lanthierijevem dvorcu. A upravna enota mora zanjo najprej podpisati dogovor z Univerzo v Novi Gorici. Pridobiti pa mora tudi soglasje pristojnega ministrstva za določitev te dvorane za uradni prostor. Le tako mladoporočencem zanjo ne bo treba plačati pavšalnega zneska.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano