Sanacija radona se še ni začela

Na majskem srečanju predstavnikov ministrstva za šolstvo, občine Idrija in vodstva s strupenim plinom radonom najbolj obremenjene slovenske osnovne šole Črni Vrh je bilo jasno, da so čas za temeljito sanacijo šole med poletnimi počitnicami zamudili. Zagotovili pa so, da bodo najpozneje julija začeli z urejanjem odsesavanja zraka, a z deli še niso začeli.

V osnovni šoli na Črnem vrhu bodo razredi kmalu spet polni, kdaj bodo tudi zdravi, pa si še en upa napovedati nihče  Foto: Saša Dragoš
V osnovni šoli na Črnem vrhu bodo razredi kmalu spet polni, kdaj bodo tudi zdravi, pa si še en upa napovedati nihče  Foto: Saša Dragoš

ČRNI VRH > Nemalo presenečeni smo v osnovni šoli, ki se je vse minulo šolsko leto soočala z do dvajsetkrat nad zakonito dopustno meje segajočimi količinami radiokativnega plina radona, naleteli zgolj na čistilko in ravnateljico. Vsaj slednja je bila tam tudi zato, ker že nekaj tednov zaman pričakuje delavce, ki naj bi z ureditvijo odsesavanja talnega zraka v začetni fazi sanacije šole v njej skušali znižati količine radona in njegovih radioaktivnih razpadnih produktov.

Odsesavanje, meritve in ...

“Odšla bi na dopust, a že ves julij pričakujem začetek sanacije. Danes mi je občinska svetovalka za družbene dejavnosti Maja Majnik sporočila, da je bila naročilnica domačemu izvajalcu, ki bo dela izvedel s pomočjo svetovalca iz Zavoda za gradbeništvo, oddana včeraj in da rok zaključka del ostaja 29. avgust. To bo le prva faza sanacije z odsesavanjem zraka, čeprav so na ministrstvu za šolstvo pričakovali tudi oddajo naročila za drugo fazo sanacije” je povedala ravnateljica šole Irena Kenk.

Da nimajo več časa za temeljito sanacijo šole med počitnicami, so predstavniki zavoda za gradbeništvo, šole, občine in ministrstva, vedeli že maja. Zato so se odločili za njeno postopno izvedbo. S prvo fazo - odsesavanjem zraka, ločeno iz šolske zgradbe in telovadnice, pa naj bi začeli čim prej julija.

To se ni zgodilo. Sočasno v omenjeni ekipi nihče ni verjel, da bo zgolj odsesavanje šolo rešilo radona. Župan občine Idrija Bojan Sever, ki je v mestu Idrija že botroval podobnemu, a neuspešnemu načinu reševanja radona, je prepričan, da bo potrebna vsaj še temeljita zatesnitev tlakov v vseh šolskih prostorih. Friderik Knez (Zavod za gradbeništvo) pa je povedal, da so z odsesavanjem doslej uspeli učinkovito rešiti objekte, v katerih je radon segal do 2000 bekerelov v kubičnem metru zraka, torej do petkrat na dopustno mejo. V najbolj obremenjenih črnovrških učilnicah pa so ga namerili do 8000 bekerelov.

“Po ureditvi odsesavanja nas čakajo meritve in če je verjeti izkušenim, nadaljnje življenje s strupom. Dobra novica je vsaj to, da smo bili vsi delavci kolektiva na sistematičnem zdravstvenem pregledu in da, vsaj na pljučih zaposlenih, ni bilo diagnosticiranih bolezni,” je še povedala Kenkova.

Šolo zračijo in čakajo ...

Tako kot nas je presenetila prazna šola, so nas tudi odprta okna vseh učilnic in šolskih prostorov. “Ukrep, ki nam ga je naložil inšpektor, dosledno spoštujemo tudi med počitnicami. Ne moremo si privoščiti zatesniti radona v prostore, saj šolo čistimo in čez dober mesec se bodo vanje vrnili učenci,” je povedala Kenkova.

Učencev pa bo znova za razred manj. Tudi to v teh dneh Kenkovi sivi lase. Pomeni namreč manj plačanih ur, a sočasno tudi manj težav s prostorsko stisko zaradi umika radonu iz najbolj obremenjenih učilnic. “Učencev na šoli bo še vedno 115, a jih je po posameznih razredih premalo za njihovo samostojno organizacijo. Tako bomo imeli ob že dosedanji kombinaciji dveh razredov na višji novo še na nižji stopnji. Upam, da bom lahko ohranila vse zaposlene in bomo vsi skupaj z učenci dočakali zdravo šolsko okolje,“ upa Kenkova.

V prihodnjih letih se šoli znova obetajo polni razredi. Kdaj bodo dočakali zdravo okolje, pa si v teh dneh ne upa napovedati nihče.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano