Še vedno so najdražji

S pol leta zamika so na Dobrovem potrdili, da delo oskrbovalk centra Klas po Brdih v trenutnih okoliščinah stane več kot v sosednji Občini Kanal. A dejansko bodo v Brdih to na koncu plačali manj, kot so predvidevali.

Vodja centra Klas Jelka Humar Foto: Leo Caharija
Vodja centra Klas Jelka Humar Foto: Leo Caharija

DOBROVO > Briški občinski svet konec maja ni potrdil nove ekonomske cene storitev pomoči na domu, ki bi letos veljala v občini. Pred tem je želel pojasnila, zakaj ta stane več kot v sosednji, po več kriterijih primerljivi Občini Kanal. Uro efektivnega dela oskrbovalca v srednjem Posočju so namreč ovrednotili na 17,88, v Brdih pa na 20,56 evra. In da bo mera polna, je znesek najvišji na ožjem Goriškem, kjer pomoč na domu nudi center Klas v okviru območnega centra za socialno delo (CSD).

A tako trenutno je, bi lahko strnili odgovor CSD. Ceno teh storitev za iztekajoče se leto so oblikovali po predpisanih pravilih. “V primerjavi z Občino Kanal smo v izračun všteli višje mesečne materialne stroške. Do razlike prihaja pri uporabi vozil za službene namene, saj nam je Občina Kanal leta 2013 dala v uporabo dve,” so med drugim pojasnili. Oskrbovalkam, ki delajo po Brdih, pa je treba plačevati kilometrino, saj za službene poti uporabljajo svoje avte, in to stane več. Hkrati ceno v Brdih zvišujejo stroški za strokovno pripravo, vodenje in koordiniranje, ker je oskrbovancev in oskrbovank več kot na Kanalskem.

Povpraševanja po pomoči na domu je na splošno nekaj manj pravi Humarjeva, pozna se, da ljudje bolj “gledajo na vsak evro.” Zaposleni v centru Klas sicer več oskrbovancem nudijo pomoč pri osebni negi in podobnem ter številnejšim pripeljejo kosila, nudijo po manj pomoči v gospodinjstvu.

Briški svetniki so torej pred kratkim potrdili predlagano ekonomsko ceno ure pomoči na domu, ki je sicer za skoraj sedem odstotkov nižja od lanske. Ta je ostala v veljavi do novembra. Glavnino stroškov teh storitev bo še naprej plačevala občina, nekaj preko javnih del pristavlja država, in uporabniki bodo, kot doslej, plačevali le manjši delež cene ter niti stotina več: 5,11 evra za uro pomoči, kar velja tudi med vikendi in prazniki.

Kot razlaga vodja centra Klas Jelka Humar, bo občina plačala manj, kot so pričakovali. Štiri oskrbovalke, zadolžene za Brda, namreč niso nudile pomoči le predvidenim 45 uporabnikom na mesec, ampak je število doseglo 50. Zato je bilo tudi vplačil za storitve več. Oskrbovalke so hkrati opravile več delovnih ur od načrtovanih ali, kot je strnila Humarjeva, so v istem času naredile več. Občini Brda bo zato na koncu treba prispevati let toliko, kot bi bila omenjena ekonomska cena 15,9 evra.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano