Še posebej veselo je bilo na Brjah (foto)

Ta konec tedna je tudi v Vipavski dolini postregel s številnimi pokušinami vin, martinovanji in druženji ob mladem vinu.

Martinovanje v Brjah Foto: Alenka Tratnik
Martinovanje v Brjah Foto: Alenka Tratnik

VIPAVSKA DOLINA > Turistične kmetije, osmice in drugi ponudniki so ponujali martinove jedilnike in pokušine mladega vin ter na stežaj odprli vrata v svoje kleti. Za veselo druženje so že v petek poskrbeli v KS Ajdovščina in v Mladinskem centru Hiša mladih, Kulturno društvo Mala Moskva iz Podrage je sinoči v tamkajšnjem kulturnem domu pripravilo pokušino vin domačih vinogradnikov in vinarjev. Predstavili so se Vina Janežič, Vina Žvanut, Kmetija Furlan, Cultus, Vina Žgur, Kmetija Lozej in domačija Žgur. Pokušino mladih vin so pripravili tudi na Lozicah.

Turistično društvo Lanthieri Vipava še do večera vabi k brunarici na osrednjem vipavskem trgu na pokušino vin vipavskih vinarjev ter na vroč kostanj in druženje z domačimi ustvarjalci.

Posebej veselo je na Brjah, kjer letos ponujajo že 10. martinovanje. Tridnevno družabno in zabavno in etnološko obarvano dogajanje organizira Društvo vinogradnikov in vinarjev Brje na Vipavskem, ki letos praznuje 20. obletnico delovanja, sicer pa nadaljuje tradicijo sadjarsko vinarskega društva, ustanovljenega leta 1901, katerega ustanovni član je bil tudi Simon Gregorčič. Letošnje martinovanje se je začelo s podelitvijo listin odličnosti za najboljše ocenjena brejska vina na Prerezu letnika 2015. Na ocenjevanju je sodelovalo 16 vinarjev z 42 vzorci, nazive prvakov v posameznih kategorijah so dobili Boris Stegovec za zvrst rdeče, zvrst belo in sortno belo, Željko Mihelj za sortno belo in Miran Kavčič za sortno rdeče ter za starejše letnike. Včeraj so organizirali pohod Po brejskih gričih in po stari navadi v družbi sv. Martina po vasi pobirali mošt za popoldanski blagoslov. Ob tej priložnosti je brejske vinarje in obiskovalce pozdravila vipavska vinska kraljica Ana Bric z Vogrskega, ki je pred tem obiskala še nekaj kleti in vinarjem zaželela dober letnik ter uspešno prodajo. Za blagoslov mladega vina je poskrbel župnik Rafael Leskovec, kulturni program je obogatil oktet Rožmarin iz Temnice na Krasu, pipco v sod pa je ob pomoči furmana Ivana Furlana zabil najstarejši član domačega društva 89-letni Anton Furlan. Obiskovalci so lahko pokušali vina 21 brejskih vinarjev, za martinove in druge domače dobrote so poskrbele tudi tukajšnje gospodinje. Sinočnje druženje se je nadaljevalo z glasbenimi gosti pozno v noč. Danes ob 15. uri vabijo na strokovno predavanje na temo vino in hrana, na voden ogled Učnega centra Brje in na kmečko tržnico, druženje krajanov bodo popestrili tudi člani dramsko pevske skupine Zarja.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano