Še pet milijonov let bomo varni

Razstava o osončju in planetarij, ki je v sredo z idrijskega Mestnega trga obiskovalce popeljal v vesolje, sta zadetek v polno. Medtem ko razstava odgovarja na skoraj vsa vprašanja o naši vesoljski domovini, je medplanetarno in galaktično popotovanje po njej izkušnja, ki je ne gre zamuditi.

Sodobno opremljen planetarij  omogoča vrteče popotovanje po vesolju, ki se ga splača doživeti. Foto: Saša Dragoš
Sodobno opremljen planetarij omogoča vrteče popotovanje po vesolju, ki se ga splača doživeti. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Astronomija, kot ena najstarejših ved in “odgovorna” za štetje časa, kartografijo, orientacijo in še marsikaj, je na uvodno sredo svojega tedna dočakala množico radovednih. Prirodoslovni muzej Slovenije je odprl razstavo o Osončju in v planetariju povabil na popotovanje med bližnjimi zvezdami, planeti in vse do oddaljenih galaksij. Planetarij je kupolast, tehnološko vrhunsko opremljen zatemnjen šotor, ki po velikem poku popelje v vesolje. Do Zemlji najbližje zvezde Sonca, njegove Lune in naprej med zvezdami po rimski cesti do Severnice in najsvetlejših zvezd - planetov. Ko se mimogrede znajdete na Saturnu ali Jupitru in opazujete njune lune, se odvrtite na še na bolj oddaljene galaksije.

Vmes doživite Lunin ali Sončev mrk in še marsikaj. Skupaj z vodičem se znajdete v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti in o astronomiji izveste obilo zanimivega. Tudi to, da bo za Zemljo ob trku ene večjih galaksij vanjo, vsega konec. Čez približno pet milijonov let, če planeta ne bomo prej uničili sami.

Ker se izkušnje vrtenja po vesolju ne da opisati, jo je, vrtoglavici navkljub, vredno doživeti. Do petka so vstopnice (za otroke po tri, za odrasle pa štiri evre) prodane, med vikendom pa je še dovolj prostora za obiskovalce. Tedaj astronomi, dijaki in študenti vabijo še na zabavne, a poučne delavnice in eksperimente na temo vesolja in svetlobe.

Prej se je smiselno o vsem skupaj poučiti na razstavi (galerija nad mestno knjižnico). Ta ob postavitvah in razlagah planetov in nebesnih teles vsem omogoča sodelovanje. Vabi na nagradno reševanje astronomskega kviza, tehtanje na planetih in težkanje na slovenska tla padlih meteoritov.

SD


Najbolj brano