Šarm kompleksa Lanthieri je tudi v objemu reke Vipave

Številni Vipavci so nedavno z zanimanjem opazovali gradbene delavce, kako so na gradbišču ob Lanthierijevem dvorcu čez zvončnico nad kapelo sv. Bonifacija dvignili jekleno konstrukcijo začasnega mostu. Ta je gradbincem odprl pot do gospodarskega dela poslopja, kjer morajo pred nadaljevanjem odstraniti močno poškodovane dele stavbe.

Zanimiva je  umestitev poslopja, saj stoji  v enem lepših predelov Vipave, na ozkem polotoku med izviri Vipave, ki ga samo ozek prehod veže s celino Foto: Leo Caharija
Zanimiva je umestitev poslopja, saj stoji v enem lepših predelov Vipave, na ozkem polotoku med izviri Vipave, ki ga samo ozek prehod veže s celino Foto: Leo Caharija

VIPAVA >Čeprav skrit za rezidenčnim poslopjem, ki postaja pravo znanstveno-raziskovalno središče in turistični magnet Vipave, je gospodarski del dvorca Lanthieri prav tako zanimiv del državnega spomenika. Še bolj zanimiva je njegova umestitev, saj stoji v enem lepših predelov Vipave, na ozkem polotoku med izviri Vipave, ki ga samo ozek prehod veže s celino.

Voda daje pečat celotnemu kompleksu

Tudi zato bo prenova še bolj zahtevna kot v rezidenčni stavbi, ki so jo uspešno končali v letu 2012. “Vse te stare zidove, ki so v reki Vipavi in tik ob njej, bo treba ustrezno sanirati in zaščititi, tudi izvedbo del bo moral izvajalec prilagoditi vodostaju reke Vipave. Obnova gospodarskega dela poslopja bo tehnično zahtevna tudi zaradi izredno slabega stanja stavbe. Statika je vprašljiva, po vojni prizidani deli so praktično neuporabni, zato jih bo treba porušiti,” našteva tajnik Občine Vipava Jože Papež.

Kljub temu, da gre za gospodarsko poslopje, so tudi v tem delu odkrili nekaj ostankov poslikav in originalne kamnite oboke, območje pa je tudi arheološko zanimivo. Nad prenovo kulturne dediščine bdi Zavod za varstvo kulturne dediščine.

Kot dodaja Papež, izvajalec skrbi, da so dela čim manj moteča za okolico, Vipavci pa so nadaljevanje obnove kompleksa sprejeli z zadovoljstvom.

Občina Vipava je za 3,6 milijona evrov vredno naložbo uspela pridobiti 2,8 milijona nepovratnih evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in iz državnega proračuna. V prvi fazi bodo prenovili tri od štirih objektov gospodarskega dela kompleksa, zgradili nov most in uredili komunalno opremo.

Izkoristili so naravne, znanstvene in kulturne priložnosti

Skupaj gre po podatkih Papeža za približno 3000 kvadratnih metrov neto površine. Stavbo nekdanje klavnice bodo v tej fazi samo utrdili, njena prenova pa bo odvisna od tega, ali bo Univerza v Novi Gorici zanjo uspela dobiti denar na razpisu norveškega finančnega mehanizma.

Sicer pa bo večina prostorov v gospodarskem poslopju tako kot v rezidenčnem delu namenjena izobraževalnim in raziskovalnim dejavnostim Univerze v Novi Gorici, ki ji je Občina Vipava že pred časom predala stavbo v dolgoročni najem.

Univerzitetno središče bo ob dejavnostih visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo novogoriške univerze vključevalo tudi dejavnosti centra za raziskave vina, programe s področja molekularne genetike, biotehnologije in biomedicine, Vipava pa naj bi postala tudi središče mednarodnega centra staranja.

Vipavci so zahtevno prenovo zaupali idrijski gradbeni navezi Kolektor Koling in Zidgrad, gradbena dela za zdaj potekajo brez večjih posebnosti, pojasnjujejo odgovorni, občina pa mora uporabno dovoljenje za gospodarski del Lanthierijevega dvorca pridobiti do 1. julija leta 2015.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano