Samosvoje v praznike

Čipkarska šola z oblikovalko Majo Svetlik je pred dnevi z gostoma, oblikovalko nakita iz brušenega stekla in fotografom, odprla razstavo Samosvoja in z njo ženskam namignila, kako lahko postanejo posebne vsak dan ali vsaj ob praznikih.

 Razstava  z oblačili in dodatki z idrijsko čipko in steklenim 
nakitom je na ogled do sobote.  Foto: Saša Dragoš
Razstava z oblačili in dodatki z idrijsko čipko in steklenim nakitom je na ogled do sobote.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Čipkarska šola je oživila podzemno galerijo sv. Barbare s slavnostnimi oblekami z všito idrijsko čipko, z njimi usklajenimi klekljanimi modnimi dodatki svoje kreatorke Maje Svetlik in nakitom iz brušenega stekla Miriam Kosec. Kako so videti pri nošenju naštetega dekleta in žene, je v objektiv ujel fotograf Robert Zabukovec.

Razstava Samosvoja je usklajeno delo treh močnih ustvarjalcev in značajev, je poudarila ravnateljica šole Metka Fortuna. Svetlikova, ki v šoli skrbi za nove vzorce čipk in pester nabor izdelkov z njimi, je avtorica nič koliko odmevnih modnih kreacij z všito čipko. Tokrat je trem oblekam s čipko dodala še niz z njimi usklajenih šalov in modnih dodatkov z unikatnimi čipkami.

Oblikovalka nakita iz brušenega stekla Miriam Kosec iz Ljubljane je vse skupaj uskladila z ogrlicami in drugimi kosi nakita. “To je naše prvo sodelovanje z ustvarjalko steklarskih mojstrovin, a verjetno ne zadnje. Kot vidite, je v naših slovesnih oblačilih našla bistvo in ga nadgradila z barvno skladnim nakitom v izdelek, ki z obleko ne tekmuje. Nakit in obleka sta postala celota, čipka in steklo torej v sožitju,” je poudarila Fortunova.

Čipke je sklekljalo šest veščih domačih čipkaric. Da namig ženam v samosvojost ne bi ostal smo v razstavnih steklenjakih, je poskrbelo devet deklet in žena - od najstnic do dam v osemdesetih - ki so si razstavljene obleke in dodatke nadele. Tokrat le za fotografiranje mojstra Roberta Zabukovca, ki je razstavo dopolnil s fotografijami samosvojih, ozaljšanih žena.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano