Salonitu 15 milijonov evrov posojila

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je Salonitu Anhovo odobrila posojilo v višini 15 milijonov evrov, s katerim bo financiral investicije v izboljšanje stroškovne in energetske učinkovitosti. S tem se bo Salonit uvrstil med energetsko najbolj učinkovite cementarne v EU.

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je Salonitu 
Anhovo odobrila posojilo v višini 15 milijonov evrov, s katerim 
bo financiral investicije v izboljšanje stroškovne in energetske 
učinkovitosti. Foto: Ambrož Sardoč
Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je Salonitu Anhovo odobrila posojilo v višini 15 milijonov evrov, s katerim bo financiral investicije v izboljšanje stroškovne in energetske učinkovitosti. Foto: Ambrož Sardoč

ANHOVO > Salonit je vodilni slovenski proizvajalec v panogi industrije gradbenega materiala ter vodilni dobavitelj proizvodov za gradbeno industrijo in druge porabnike. Lastniško ga obvladujeta avstrijska družba Intercement z 71,57-odstotnim deležem ter italijanska družba Buzzi Unicem, ki ima v lasti 25 odstotkov delnic.

Kot so sporočili iz EBRD, bodo v Salonitu posojilo namenili za povečanje deleža uporabe alternativnih goriv ter tudi za izboljšanje dobičkonosnosti podjetja in zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida.

S tem namenom bodo v družbi namestili linijo za doziranje alternativnih goriv. Investicija bo imela tudi ugoden vpliv na stroške poslovanja, ki se bodo zaradi spremembe razmerja uporabljenih goriv zmanjšali.

Vodja pisarne EBRD za Slovenijo Jolanta Gabriel je povedala: "Pozdravljamo sporazum s Salonitom, saj nam omogoča, da naslovimo dve pomembni vprašanji hkrati. Naše posojilo bo okrepilo poslovanje in konkurenčnost velikega slovenskega podjetja, poleg tega pa bo tudi vodilo k izboljšanju energetske učinkovitosti in učinkovite rabe virov v skladu s smernicami EBRD."

Predsednik uprave Salonita Anhovo Julijan Fortunat vidi odobritev posojila EBRD kot pomembno potrditev, da v družbi izvajajo pravo strategijo in da so dosegli visoko raven zmogljivosti med najboljšimi evropskimi proizvajalci. "Posojilo bo bistveno okrepilo Salonitov konkurenčni položaj v regiji," je dodal.

EBRD je z investicijami v vse gospodarske panoge navzoča v Sloveniji od leta 1991. Doslej je v 75 projektov v državi investirala skupaj približno 930 milijonov evrov.

STA


Najbolj brano