Salonit lani ustvaril pet milijonov evrov dobička

Anhovski Salonit je lani ustvaril 47 milijonov evrov prihodkov, kar je približno dva odstotka manj kot leto prej, ob tem pa občutno povečal dobiček. Tega je bilo za več kot pet milijonov evrov, je na nedavni novinarski konferenci povedal član upravnega odbora Dejan Zwitter. Rezultati v prvih štirih mesecih letos so na ravni lanskih.

Uprava Salonita Anhovo Foto: Nace Novak
Uprava Salonita Anhovo Foto: Nace Novak

ANHOVO > S prodajo cementa je Salonit lani ustvaril za 30 milijonov evrov prihodkov, 13,4 milijona evrov je bila vredna prodaja klinkerja, dobre štiri milijone evrov pa prodaja storitev in trgovskega blaga.

Skoraj polovico vseh prihodkov je Salonit ustvaril na tujih trgih, in sicer je 43 odstotkov proizvodnje izvozil v Italijo, na Hrvaško, v BiH, Srbijo in na Madžarsko. Zanimiv je tudi podatek, da je Salonit v zadnjih 26 letih proizvedel kar polovico vsega cementa, ki je bil uporabljen v Sloveniji.

Podobnih poslovnih rezultatov si Zwitter želi tudi ob koncu letošnjega leta. Do leta 2020 pa želijo v družbi letne prihodke povečati do 50 milijonov evrov, pri čemer načrtujejo postopno rast na domačem trgu, v tujini pa nadomeščanje prodaje polproizvoda klinkerja s končnim proizvodom cementom.

Zwitter je povedal še, da je Salonit pozitiven rezultat iz poslovanja lani ustvaril drugo leto zapored, zato so uspeli obdržati vse zaposlene, ki jih je bilo konec lanskega decembra 400. Potem ko je Salonit leto 2013 predvsem zaradi prevrednotenja in odpisov tako osnovnih sredstev kot finančnih naložb končal s kar 24,6 milijona evrov čiste izgube, je leta 2014 spet beležil nekaj manj kot 1,1 milijona evrov dobička.

Tak poslovni izid jim v družbi omogoča tudi investiranje v posodobitve. V podjetju do leta 2020 načrtujejo, da bodo v nadgradnjo cementarne vložili 35 milijonov evrov, kar jim bo zagotovilo ohranitev konkurenčne prednosti. V letošnjem letu so se novosti že razveselili v Salonitovem laboratoriju, nov nakladalnik pa je okrepil dosedanji strojni park v kamnolomu.

"Vplive na okolje smo zmanjšali načrtno z investicijami in z uporabo energetsko bogatih odpadkov kot goriva," pa je dodal član uprave Tomaž Vuk. Kot pravijo v Salonitu, sodijo med deset najbolj čistih cementarn v Evropi.

STA


Najbolj brano