Salonit je močno povečal izgubo

Salonit Anhovo je leto 2013 končal s 24,6 milijona evrov izgube. To pomeni, da je lanska izguba še za 14 milijonov evrov višja kot leto prej.

Salonit Anhovo je leto 2013 končal s 24,6 milijona evrov izgube Foto: Leo Caharija
Salonit Anhovo je leto 2013 končal s 24,6 milijona evrov izgube Foto: Leo Caharija

ANHOVO > V podjetju pojasnjujejo, da je izguba nastala predvsem zaradi slabitev in odpisov finančnih naložb in terjatev ter prevrednotenj naložbenih nepremičnin. Slabitve in odpise so sicer opravili že za leto 2012, ki so ga končali z desetimi milijoni izgube.

V družbi, ki jo vodi Julijan Fortunat, ugotavljajo, da je bilo lani povpraševanje po cementu zgodovinsko nizko tako na domačem kot na tujih trgih. Družbe skupine Salonit so lani prodale 400.000 ton cementa, 1,2 milijona ton kamnolomskih agregatov in 50.000 kubičnih metrov betona. Prodajni prihodki celotne skupine so znašali 64 milijonov evrov, kar je za 15 odstotkov manj kot leto prej. V celotni skupini je bilo konec lanskega leta zaposlenih 474 delavcev. V matični družbi Salonit, ki je lani ustvarila za 42,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, pa je 165 zaposlenih.

Salonit Anhovo, ki je v večinski lasti družbe Intercement iz avstrijske skupine Wietersdorfer, pa je pred nedavnim dobil še četrtinskega italijanskega solastnika, družbo Buzzi Unicem. Uresničilo se je namreč napovedano povezovanje skupine Wietersdorfer z italijanskim Buzzijem. V Salonitu si od tega sodelovanja obetajo večji obseg proizvodnje, uresničitev načrtovanih naložb in utrditev vodilnega položaja cementarne v širši regiji.

Salonit Anhovo je na skupščini delničarjev konec minulega tedna dobil še nov nadzorni svet. Delničarji so v novem mandatu potrdili dosedanje predstavnike kapitala Wolfganga Mayr-Knocha, Hannesa Gailerja in Dragana Mariniča, nov član pa je Antonio Buzzi, ki bo nadomestil Miho Kampuša.

KG


Najbolj brano