S tovarno je šla v begunstvo večina Mirencev

Maja leta 1915 se je večina prebivalcev Mirna zaradi vojne izselila v Nazarje v Zgornji Savinjski dolini, kamor so za štiri leta preselili celotno domačo čevljarsko tovarno s stroji in materialom. Ob stoletnici prve svetovne vojne pripravljajo razstavo o Čevljarski zadrugi Miren ter življenju domačinov v begunstvu.

Čevljarska zadruga Miren je bila ustanovljena pred prvo 
svetovno vojno in je združila domače čevljarje.
Čevljarska zadruga Miren je bila ustanovljena pred prvo svetovno vojno in je združila domače čevljarje. 

MIREN > Čevljarska zadruga Miren je bila ustanovljena leta 1908, združila pa je 18 čevljarskih mojstrov s približno 90 pomočniki. Ko je maja leta 1915 vstopila v vojno Italija, se je morala zaradi bližine fronte preseliti.

Stroje, orodje, surovine ter izdelke in polizdelke so odpeljali v Nazarje na Štajersko. Zadruga je organizirala tudi preselitev članov in delavcev z njihovimi družinami vred, skupno več kot 1200 ljudi iz Mirna in Orehovelj.

“Že pred leti sem dal pobudo, da bi se povezali oziroma pobratili z občino Nazarje. Padla je tudi ideja, da bi naredili razstavo zapisov, fotografij, predmetov o čevljarski zadrugi ter o begunstvu prebivalcev Mirna in Orehovelj,” razlaga Robert Petejan iz Čevljarskega društva Miren, ki skupaj s Kulturnim društvom Stanko Vuk, krajevno skupnostjo in občino razvija idejo o razstavi. Kot pravi predsednik sveta KS Miren Matjaž Mozetič, imajo ljudje doma precej gradiva, da bi ga lažje predstavili, pa so k sodelovanju povabili zgodovinarja Renata Podbersiča in Goriški muzej. Razstavo bodo pripravili v okviru mirenskega krajevnega praznika, ki bo 22. in 23. aprila, ob prazniku sv. Jurija. Odprta bo nekaj mesecev, nato naj bi jo selili v Nazarje.

Gospodinjstvom v Mirnu in Orehovljah bodo prihodnji teden poslali obvestilo, da do konca februarja zbirajo fotografije, pisma, razglednice, kovčke in druge predmete iz istega časa.

Zanimivo je, da se z Mirenci v begunstvu pred stotimi leti ukvarjajo tudi na Štajerskem. 95-letni Aleksander Videčnik je napisal knjigo Primorski begunci v Zgornji Savinjski dolini, ki jo bodo v občini Nazarje predstavili 18. februarja. Na predstavitev so že povabili predstavnike Občine Miren-Kostanjevica. Tudi Štajerci si torej želijo, da bi skupno ohranjali spomin na dogodke pred stotimi leti.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano