S srcem delajo za turizem

V okviru Dnevov slovenskega turizma so v Radencih podelili priznanja za prostovoljno delo v turističnih društvenih organizacijah. Na severnem Primorskem so jih prejeli Zdravko Likar, Alenka Zgaga in Nikolaj Močnik, vsi iz gornjega Posočja.

Nikolaj Močnik  in Alenka Zgaga s priznanji, v sredini predsednica Turistične zveze gornjega Posočja Barbara  Podpečan Jesenšek, ki je  prevzela priznanje za Zdravka Likarja.  Foto: Tzgp
Nikolaj Močnik in Alenka Zgaga s priznanji, v sredini predsednica Turistične zveze gornjega Posočja Barbara Podpečan Jesenšek, ki je prevzela priznanje za Zdravka Likarja.  Foto: Tzgp

RADENCI, POSOČJE > Načelnik Upravne enote Tolmin Zdravko Likar že desetletja soustvarja turistični napredek v Posočju. Z ekipo entuziastov je zasnoval Kobariški muzej, ki ga letno obišče 60.000 ljudi. Kot predsednik fundacije Pot miru je veliko naredil za prepoznavnost zgodovinskega turizma s poudarkom na raziskovanju soške fronte. Tudi s pomočjo denarja EU urejajo nove muzeje na prostem na italijanski strani in vse do morja. Nikolaj Močnik je že več kot 30 let predan društveni delavec. Kot član turističnega društva Most na Soči s prostovoljnim delom soustvarja eno največjih turističnih prireditev v Posočju, Noč na jezeru. Sodeluje pri organiziranju slovenskega prvenstva v skokih z višin in tradicionalne likovne kolonije. Zaviha tudi rokave pri urejanju pešpoti, organizira društvene izlete. Je eden od najbolj aktivnih pobudnikov za ureditev avtobusne postaje na Mostu na Soči.

Alenka Zgaga je prostovoljka od mladih let, njeno delo pa je vidnejše od leta 2005, ko so v Baški grapi ustanovili društvo Baška dediščina. Prevzela je naloge blagajnika in skrbela za promocijo in prireditve. Od leta 2010 je predsednica društva. Veliko so naredili za obnovo in prepoznavnost izjemne tehnične dediščine, mlinov, žag, kovačij in objektov, ki so povezani z zgodovino ene najbolj slikovitih železniških prog v Sloveniji. Zasnovali so eno najbolj atraktivnih tematskih poti po sledeh filma Na svoji zemlji. Poudarja povezovanje in mreženje. Tudi zaradi njenega prispevka v Baško grapo prihaja več turistov.

Kot pravi, so na srečanju v Radencih veliko zanimivega izvedeli o inovativnih pristopih, ki ne zahtevajo veliko denarja. Prostovoljcem se je zahvalil tudi predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja z besedami, da najbolj poznajo turistični utrip v svojem okolju in predstavljajo vezni člen med lokalnimi skupnostmi.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano