S sodelovanjem do dobrih zgodb v turizmu

S plenarnim delom, naslovljenim “Čas za RE-invencijo!”, v okviru katerega so ugledni gostje prevetrili aktualne izzive slovenskega turizma, so se v Novi Gorici včeraj začeli Dnevi slovenskega turizma. Med osrednjem strokovnem dogodku v turizmu so zvečer podelili tudi najvišja priznanja v turizmu in obeležili 20-letnico Slovenske turistične organizacije.

“Na strani vlade bomo pripravili polje, na katerem bo turistično gospodarstvo sejalo,”  je napovedal minister za 
gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek (drugi z 
desne). Foto: Nace Novak
“Na strani vlade bomo pripravili polje, na katerem bo turistično gospodarstvo sejalo,” je napovedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek (drugi z desne). Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > Na plenarnem delu sta zbrane v Hitovem igralniško-zabaviščnem centru Perla nagovorila predsednik vlade Miro Cerar in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

“Za največjo moč slovenskega turizma štejem to, da je uravnoteženo porazdeljen po Sloveniji, in to, da kar počnemo, počnemo vse leto, vseh dvanajst mesecev,” je pred začetkom plenarnega dela povedal minister Počivalšek. Pojasnil je še, da po svetu danes potuje več kot milijarda ljudi, leta 2030 pa naj bi bilo turističnih potnikov že 1,8 milijard, na kar se je treba pripraviti.

Postregel je tudi s podatkom, da smo letos zabeležili za dvanajst odstotkov več tujih turistov kot lani, kar je bolje od evropskega (pet odstotkov) in svetovnega povprečja (štiri odstotki).

Promocija na tujih trgih

“Slovenski turizem predstavlja danes 13 odstotkov BDP in dve milijardi evrov prilivov,” je še dodal in kot bistvene korake za naprej omenil ponovno osamosvojitev Slovenske turistične organizacije (STO), ki bo imela prihodnje leto na voljo nekaj manj kot 12 milijonov evrov za promocijo na tujem, sistemsko organiziranost promocije na tujih trgih, izboljšanje dostopnosti za tuje turiste in liberalizacijo vizne politike za trge izven Evrope.

V plenarnem delu je bila predstavljena turistična politika za prihajajoče leto, pa tudi načrt trženja slovenskega turizma za leto 2016, osrednja govornica pa je bila Nadya Zhexembayeva, mednarodno priznana avtorica na področju re-inventiranja. Sledila je še okrogla miza.

“Potrebujemo re-invencijo na področju kreiranja produktov, promocije in kakovosti sodelovanja vseh deležnikov turizma na ravni turističnih destinacij in na nacionalni ravni. Prepričan sem, da bomo s sodelovanjem uspeli dvigniti konkurenčnost slovenskega turizma in sedanje izzive ter odprta vprašanja spremenili v uspešne zgodbe,“ je s tem v zvezi še povedal Počivalšek.

Danes vrsta spremljevalnih dogodkov

Zvečer so v Vili Vipolže v Goriških Brdih podelili najvišja priznanja v slovenskem turizmu in obeležili 20-letnico delovanja STO.

V okviru Dnevov slovenskega turizma (DST) bo danes potekal tudi 18. Slovenski turistični forum na temo re-inventiranja, 62. Gostinsko turistični zbor, Prireditev Moja dežela - lepa in gostoljubna, obeležitev 110-letnice Turistične zveze Slovenije ter Srečanje turističnih društev Slovenije.

Poleg tega bo STO destinaciji Brda za produkt kulinarike in lokalne gastronomije podelila šesto priznanje slovenski destinaciji odličnosti - priznanje EDEN. NACE NOVAK


Najbolj brano