S problemom odplak se bodo ukvarjali še deset let

Kdaj in kako bo Občina Renče-Vogrsko uredila odvajanje in čiščenje odpadnih voda iz večjih naselij na s predpisi skladen način? “To je projekt za naslednjih deset let,” odgovarja župan Aleš Bucik, ki zavrača kritike nekaterih svetnikov, da občina zadeve pelje prepočasi. Projekt je zahteven in drag, na občini pa se zdaj nagibajo k temu, da bi odplake iz Renč speljali v čistilno napravo ob Vrtojbici.

Kanalizacijo ob hišah  že ima le strogo središče Renč, drugod 
ta ni urejena.  Foto: Leo Caharija
Kanalizacijo ob hišah že ima le strogo središče Renč, drugod ta ni urejena.  Foto: Leo Caharija

BUKOVICA > O tem so se pred dnevi znova pogovarjali občinski svetniki, potem ko je Albinco Pisk (DeSUS) zanimalo, ali je na tem področju kaj napredka. Slišati je bilo kritike o zamujenih priložnostih in premalo volje za začetek dela, ki jih župan Aleš Bucik zavrača. Če pa bodo obveljali njegovi odgovori, bo “napredovanje” počasno.

Bodo naposled gradili “le” omrežje?

Bucik je v razpravi sicer res omenil, da je uprava občine pridobila določeno dokumentacijo za čistilno napravo pri kompleksu Goriških opekarn v Renčah. In spomnimo, da so bili številni načrti za kanalizacijski sistem na Renškem in Vogrskem narejeni že v preteklosti. A kot je hkrati razlagal župan, se glede na spremembe predpisov nakazuje, da bo najbrž najbolje odplake “pošiljati” na čiščenje v Vrtojbo, kjer je skoraj že zgrajena centralna čistilna naprava. Torej bi odpadla gradnja večjih naprav na njihovem ozemlju in obveljalo bi, kar je stroka svetovala v začetku leta, ko je občini izročila ovrednoteno primerjavo več različic urejanja tega področja.

“Preverjali smo vse možne tehnične rešitve, ki so pogojene tudi s spremembo uredbe o odvajanju odplak. Če bo potrjena takšna, kot je bila dana v javno obravnavo, je najbolje, da se odplake iz naše občine začasno usmerijo na čistilno napravo v Biljah, naknadno pa je treba narediti prevezavo na napravo v Vrtojbi,” najnovejšo zamisel razlaga Bucik.

Ob tem je dejal, da biljenska naprava ni uporabna dolgoročno, ker je manj zmogljiva, že stara in stoji na poplavnem območju, kakor tudi, da bodo predlog šele morali predstaviti svetu Občine Miren-Kostanjevica in se “dogovoriti o delitvi stroškov skupnega voda od Bilj do Orehovelj”.

“Projekta se občina loteva prepočasi”

A navedeno bi bilo le zaključek vsega skupaj. Kot kaže, bo v vsakem primeru treba zgraditi razvejana omrežja cevi v Renčah, Bukovici, Volčji Dragi in na Vogrskem, ki bi jih potem povezali v eno. Glavna cev že vodi le pod cesto med Vogrskim in Volčjo Drago, kanalizacijo ob hišah pa že ima le strogo središče Renč. Ostalo občino še čaka, pri čemer bo 1336 prebivalcev z domovi, razpršenimi naokrog, ostalo brez nove infrastrukture in bo moralo odplake odvajati v male čistilne naprave, kakorkoli bodo to uredili.

Kot je opozoril Marjan Murovec (Lista za našo občino), se v Bukovici projekta lotevajo prepočasi: “Moti me, ker vedno najdemo razlog za odlog. Vsaj generalno bi že morali vedeti, kaj si želimo, toda občina ni niti dajala pripomb v javni obravnavi nove uredbe. Predvsem pa vidim pomanjkanje želje, da bi to sploh začeli urejati.”

Bucik: nič še ni zamujeno

Z županom sta bila pravzaprav soglasna, da bo gradnja omrežja draga stvar, po zdajšnjih ocenah najmanj 13 milijonov evrov, ne pa tudi, da stopicajo na mestu. “Danes smo na isti točki kot pred osmimi, devetimi leti. Zamudili pa smo priložnost, da bi dobili več kot 80 odstotkov denarja za omrežje,” je Murovec ponovil, kar je poudarjal že v začetku leta.

Župan pa je odvrnil, da ni nič zamujeno, ker ne gre le za drag, ampak tudi drugače zahteven projekt, takšnega, ki ga bodo udejanjali deset let. Denar pa bodo skušali dobiti skupaj z drugimi občinami s podobnimi problemi. Novogoriška, je dal za primer Bucik, bo enako morala urediti kanalizacijo od Šmihela do Oseka.AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano