S prireditvami nad zasvojenosti na Goriškem

S skupno iniciativo pod sloganom V znanju in povezovanju je moč si Mladinski center Nova Gorica prizadeva ponovno povezati lokalno skupnost na področju preventive in preprečevanja različnih vrst zasvojenosti. Zato so v novembru skupaj z različnimi partnerji pripravili številne prireditve, s katerimi želijo opozoriti na probleme zasvojenosti.

NOVA GORICA > Z namenom povezovanja in skupnega delovanja na področju preprečevanja rizičnih vedenj in zlorabe drog, ob tem pa osveščanja o problematiki zasvojenosti se je novogoriški Mladinski center kot izvajalec primarne preventive v novogoriški občini in koordinator Lokalne akcijske skupine za preprečevanje zasvojenosti povezal z Lokalno akcijsko skupino za preprečevanje zasvojenosti Nova Gorica, Zavodom Pelikan - Karitas Skupnost Srečanje, Šentom, Dnevnim centrom za uporabnike prepovedanih drog Nova Gorica, Policijsko upravo Nova Gorica, Kriznim centrom za otroke in mladostnike 10-ka in Dnevnim centrom Žarek, ki delujeta v okviru Centra za socialno delo Nova Gorica, Glasbeno šolo Nova Gorica, MC Hišo mladih Ajdovščina ter vseslovensko družbeno odgovornim programom Ne-odvisen.si.

“Pomembno je usklajeno in strokovno vodeno delovanje na tem področju,” je na današnji novinarski konferenci povedal novogoriški župan Matej Arčon. Mestna občina Nova Gorica, ki nas ves čas podpira in ki velja za zgled dobre prakse na nacionalni ravni na področju spodbujanja in doprinosa k izvajanju preventive, bo letos še dodatno obogatila program meseca preprečevanja zasvojenosti.

Različne zasvojenosti, med katerimi so tako odvisnosti od prepovedanih drog, alkohola, kot tudi nekemičnih odvisnosti od sodobnih tehnologij, so na Goriškem v porastu, ugotavljajo v strokovnih službah, ki se ukvarjajo s preprečevanjem in preventivo.

“V okviru novembrskih aktivnosti mladinskega centra smo poleg številnih drugih dejavnosti posebno pozornost ponovno namenili staršem, saj je preventiva v družini eden najučinkovitejših dejavnikov preprečevanja zasvojenosti,” je povedala direktorica Mladinskega centra Nova Gorica Lara Brun.

Dogajanje že v sredo začenjajo s prireditvijo Alkohol ubija, največkrat nedolžne, ki jo pripravlja novogoriška policijska uprava. Od leta 2000 je na severnoprimorskih cestah umrlo 74 oseb zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč.

V popoldanskem času pa bo zavod Ne-odvisen.si predstavil dokumentarni film Izzivalec ulice.

Do 28. novembra se bodo zvrstila še predavanja, dnevi odprtih vrat različnih institucij ter športno rekreativne prireditve.

STA


Najbolj brano