S podpisi nad podražitev

Sinoči so v Nebotičniku, eni najbolj markantnih in največjih stanovanjskih stolpnic v Novi Gorici, snovalci za zdaj še neformalne civilne pobude za cenejšo pitno vodo začeli zbirati podpise pod peticijo, namenjeno lokalni oblasti - novogoriškemu mestnemu svetu.

Cilj civilne pobude in peticije je, da politika znatno zmanjša 
podražitev oskrbe z vodo in odvajanja odplak, ki jo je uvedla 
z marcem, ali pa naj vsaj enak korak stori  bolj postopoma. Foto: Ambrož Sardoč
Cilj civilne pobude in peticije je, da politika znatno zmanjša podražitev oskrbe z vodo in odvajanja odplak, ki jo je uvedla z marcem, ali pa naj vsaj enak korak stori bolj postopoma. Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Kot pravi Radovan Čajić, eden od stanovalcev Nebotičnika in hkrati duša civilne pobude, je cilj samo eden: naj politika znatno zmanjša podražitev oskrbe z vodo in odvajanja odplak, ki jo je uvedla z marcem, ali pa naj vsaj enak korak stori bolj postopoma.

Kot je znano in kot smo poročali, je problem v tem, da so se v Mestni občini Nova Gorica in v sosednjih Brdih z marcem bistveno povišali zneski omrežnin, fiksnih mesečnih stroškov, namenjenih vzdrževanju vodovodov in kanalizacij, ki so odvisni od velikosti priključkov stavb na vodovod.

Obenem se je spremenil način obračunavanja za stanovanjske bloke, kar je sicer že leta 2013 predpisala država. Posledično so se fiksni stroški “vode” za stanovanja v blokih lahko celo podeseterili, pa čeprav to pomeni nekaj evrov več na mesec, še bolj pa so to občutila mala podjetja. Podpise naj bi zbirali tudi drugod po mestu.

AS


Najbolj brano