S kolesom ob Soči šele proti koncu leta

V prihodnjem tednu bodo delavci začeli nameščati dodatno zaščito na pobočju nad kolesarsko stezo ob Soči med Solkanom in Plavami, kamor je pred skoraj dvema mesecema treščila skala. Dela naj bi končali do sredine novembra, kar pomeni, da bodo stezo vendarle odprli do konca leta.

Dokončana kolesarska pot je že dva meseca zaprta. Dodatno 
zaščito proti padanju kamenja naj bi postavili do sredine 
novembra, decembra bi lahko pot končno odprli.   Foto: Leo Caharija
Dokončana kolesarska pot je že dva meseca zaprta. Dodatno zaščito proti padanju kamenja naj bi postavili do sredine novembra, decembra bi lahko pot končno odprli.  Foto: Leo Caharija

SOLKAN > Padec dveh kubičnih metrov velike skale je pred skoraj dvema mesecema na glavo postavil načrte Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI) in novogoriške občine, da bi dolgo pričakovano kolesarsko pot med Solkanom in Plavami, za katero so bili tik pred tem, da dobijo uporabno dovoljenje, odprli letos poleti. Čeprav je zavarovana z mrežami in tako velike skale le izjemoma padejo s pobočja, se je DRSI odločila, da ne bo tvegala.

Geolog Tomaž Arčon iz podjetja Geologija Idrija je priporočil namestitev približno 350 metrov dodatnih varovalnih mrež, za katere so na direkciji ocenili, da bodo stale med 400.000 in 500.000 evri. Ker pa je za projekt 9,3 kilometra dolgo kolesarsko pot z vso spremljajočo infrastrukturo EU prispevala 3,5 milijona od skupno skoraj petih milijonov evrov, bojazni, da bi se projekt ustavil in je ne bi še odprli, pravzaprav ni. Kljub temu, da se direkcija že dolgo ukvarja s kroničnim pomanjkanjem denarja za vzdrževanje cest, je morala izbrskati denar za dodatne ukrepe.

Dela se bodo nadaljevala v kratkem. Pred dnevi je bilo na pobočju opaziti delavce, ki so čistili teren, kjer bodo postavili mreže. “Sprememba projektne dokumentacije trase in podpornih ukrepov na območju aktivnega plazu pod Sabotinom v dolžini 300 metrov je izdelana. Oddaja dodatnih del bo, skladno z Zakonom o javnem naročanju, izvedena po postopku s pogajanji brez predhodne objave. Pogajanja potekajo z izvajalcem, ki je dela že izvajal,” so potrdili na DRSI. “Predvidoma bo postopek končan še v tem tednu. Dela bodo opravljena predvidoma do sredine novembra,” so še napovedali.

Če bo šlo po načrtih, bodo do konca novembra opravili tehnični pregled in dobili uporabno dovoljenje. Kar pomeni, da bi lahko pot odprli decembra.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano