S knjigo v foteljih ali v hladu

Stojnica poletnega branja, ustvarjalna srečanja, Knjiga na bazenu, Poletna knjižnica ob Hublju, Poletavci-poletni bralci, bralna srečanja in napovedana biblos delavnica je nekaj zanimivosti letošnjega poletnega utripa v ajdovski Lavričevi knjižnici.

Kotiček Poletne knjižnice ob Hublju so polepšali in preuredili.   Foto: Alenka Tratnik
Kotiček Poletne knjižnice ob Hublju so polepšali in preuredili.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Dopustniški čas v Lavričevi knjižnici Ajdovščina zaznamujejo polna naročja in nahrbtniki izposojenih knjig in dober obisk bogate poletne ponudbe. Bralce vabijo k poletni stojnici z revijami in vedno priljubljenimi knjižnimi naslovi. “Poletna stojnica ponuja lahkotnejše, a tudi kakovostno branje priljubljenih knjižnih naslovov iz leposlovja. Naši knjižničarji so police z leposlovjem še dodatno založili z izvodi iz potujoče knjižnice, ki je trenutno na oddihu. Dobro obiskana je tudi stojnica s knjigami v tujih jezikih. Strokovna literatura pa v tem času običajno ostaja na policah,” je pojasnil direktor knjižnice Artur Lipovž.

Poletni knjižnični utrip so tudi letos popestrili z različnimi dejavnostmi. V Ajdovščini, Vipavi in Podnanosu organizirajo brezplačna ustvarjalna srečanja za otroke, v Vipavi bodo gostili predavanje o akvaristiki, v Podnanosu pa gusarsko druženje. Časopise, revije in izbrano knjižnično gradivo si je mogoče izposoditi na ajdovskem kopališču. Že četrto leto so v senci pod orehi in lipami ob dvorišču matične knjižnice postavili Knjižnico ob Hublju s časopisi, revijami, knjigami, slikanicami, knjigobežnico in z družabnimi igrami. Zavod je s pomočjo občine in ajdovske KSD prostorček uredil po zasnovi Studia Pikaplus, vanj pa bodo v kratkem namestili še dodatne sedeže. Za vse, ki jih zanimata branje in izposoja elektronskih knjig, bodo v drugi polovici julija organizirali biblos delavnico.

Lavričeva knjižnica se je letos kot edina knjižnica na Primorskem pridružila projektu Mestne knjižnice Ljubljana Poletavci- poletni bralci. Akcija spodbuja mlade med sedmim in dvanajstim letom k branju med počitnicami. S tem želijo izboljšati njihove bralne veščine in jim pomagati, da jim branje postane vsakodnevna navada. Brati morajo 30 dni, po pol ure na dan, berejo pa lahko knjige, revije, recepte, turistične vodnike, spletne članke in druge vsebine. Udeležence akcije čakajo zanimive nagrade.

Pozabili niso niti na starejše. Stanovalcem v ajdovskem domu starejših občanov in vipavskem centru Pristan bodo poletje popestrili z bralnimi srečanji.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano