S Sočo, Vipavo in Idrijco bodo upravljali Hrvati

Koncesijo za izvajanje obveznih gospodarskih javnih služb v porečju Soče je vlada na zadnji seji podelila konzorciju, v katerem ima vlogo vodilnega partnerja celjska družba Vekton, vodni inženiring. Glavnino znanja, strojne opreme in referenc pa prispeva tretji partner v konzorciju, hrvaško podjetje Vodoprivreda Zagreb, zatrjujejo v družbi Hidrotehnik, ki je s porečjem Soče upravljala doslej.

Bodo na bregovih Soče kmalu zagrebški stroji? Foto: Neva Blazetič
Bodo na bregovih Soče kmalu zagrebški stroji? Foto: Neva Blazetič

NOVA GORICA > Oddajanje koncesije za Sočo se vleče zelo dolgo. Vlada je že pred časom izbrala konzorcij z Vektonom na čelu, a je državna revizijska komisija marca letos po pritožbi neizbranih ponudnikov izbiro preklicala in zadevo vrnila v odločanje. Vlada je tudi v drugo kljub dolgemu razmisleku ravnala enako. Vlogo Vektona je ocenila za zakonito in popolno ter ga izbrala, ker je bil najcenejši.

Še enkrat v revizijo

“Ponovno bomo vložili zahtevo za revizijo,” je odločen Klemen Zajc, predsednik uprave Hidrotehnika, ki je bil edini konkurent Vektonovemu konzorciju. Zajc z izbiro vidi več težav. Vekton ima po javno dostopnih podatkih blokirane vse tri transakcijske račune in je na seznamu davčnih neplačnikov. Še bolj bistveno pa je, meni Zajc, da je nosilec tako rekoč vseh referenc zagrebška Vodoprivreda. “Ni jasno, kako bi koncesijo operativno izvedli. Razpisni dokumentaciji je treba namreč priložiti poimenski seznam projektantov in strokovnjakov. Na Vektonovem seznamu so Zagrebčani,” zatrjuje Zajc in pojasnjuje, da so vse pomisleke skušali ponovno obrazložiti ministrici za okolje Ireni Majcen, a na njihov dopis ni bilo vsebinskega odziva.

V Vektonu odgovora na očitke njihovih konkurentov včeraj pozno popoldne nismo uspeli pridobiti in ga bomo objavili takoj, ko bo mogoče. Celjska družba, ki je v izključni lasti Ivana Bednjičkija, se ukvarja z okoljskim inženiringom in energetiko. V širši javnosti pa so morda najbolj znani zaradi patentiranega postopka predelave gradbenih odpadkov v zemljino, primerno za sanacijo degradiranih območij. Lani so imeli šest zaposlenih.

Pozabili na davke

V poslih z državo podjetje še ni zaslužilo omembe vrednih zneskov, je razvidno iz Supervizorja, ki razkriva tudi, da je družba že večkrat zamudila s predložitvijo davčnega obračuna.

Podelitev koncesije za Sočo več kot očitno čaka še eno preverjanje. Če bo tokratna odločitev prestala revizorsko sito, bosta Vekton in zagrebško vodnogospodarsko podjetje opravljala delo, ki ga je do sedaj za Hidrotehnik delala skupina primorskih projektantov in delavcev. Torej popravljala, načrtovala in gradila vodne objekte na celotnem toku Soče, Idrijce in Vipave, od Trente do meje z Italijo v Mirnu, na območju trinajstih primorskih občin.

VESNA HUMAR


Najbolj brano