Rusom odprta pot na dražbo razdejanega Kanina

Po natančnem preverjanju besedila najemne pogodbe so bovški občinski svetniki soglasno sklenili, da dajo potencialnim kupcem iz Rusije občinska zemljišča s smučišči kar se da poceni v najem. S tem zagotovilom se Rusi v petek odpravljajo na dražbo.

 Sveže fotografije s kaninskega smučišča razkrivajo škodo, ki jo je sedem metrov debela snežna odeja pozimi povzročila na napravah, ki niso obratovale Foto: Rok Stopar
Sveže fotografije s kaninskega smučišča razkrivajo škodo, ki jo je sedem metrov debela snežna odeja pozimi povzročila na napravah, ki niso obratovale Foto: Rok Stopar

BOVEC > Pogodba bo stopila v veljavo samo v primeru, če bodo ATC Kanin v stečaju kupili in če se bodo sestavile vse ostale okoliščine, ki bi omogočile prenovo smučišča. Bovški župan Siniša Germovšek je zadovoljen s potrditvijo pogodbe, saj meni, da so trije državljani Rusije, ki so v Kopru že ustanovili projektantsko podjetje, vredni zaupanja: “Prepričali so me z načinom, kako se zadeve lotevajo. Delujejo premišljeno, imajo realne poglede, pogovarjajo se z vsemi vpletenimi od Hypo Leasinga do ministrstev. Preverjajo možnosti za pridobitev denarja EU.”

Koliko bo najem znašal, niso natančno določili, bodo pa pri tem sledili zakonodaji o žičničarstvu, ki višino najemnine omejuje na maksimalno 100 evrov za hektar.

Na sejo je v četrtek prišel tudi Aleksander Filippov, ki je med tremi državljani Rusije gonilna sila v tem projektu. Spremljala sta ga slovenska smučarka Mojca Ogris Schimberg, ki naj bi postala promotorka smučišča, in norveški smučar ter strokovnjak za žičniške naprave Geir Olsen. Filippov ni želel dajati izjav, so pa bili vsi trije zadovoljni, da so svetniki pogodbo potrdili.

Ali se bodo prve dražbe z zniževanjem cene zares udeležili, bo znano v petek. Sklepali bi lahko, da je to odvisno tudi od dogovorov z lastnikom gondolske žičnice in restavracije Hypo Leasingom. Tudi z njimi morajo priti skupaj pri ceni za odkup tega premoženja. Odvetnica Carmen Dobnik je že pred časom povedala, da se zbližujejo.

Po njihovi oceni je izklicna cena za ATC Kanin v stečaju, ki znaša 1,9 milijona evrov, visoka. Jo pa stečajna upraviteljica lahko precej zniža tja do okoli 700.000 evrov.

Vse to se mora sestaviti, poleg tega pa bo moral nov lastnik pridobiti še koncesijo za gradnjo naprav. Samo v tem primeru bi pogodba o oddaji smučišč v najem začela veljati. V njej je več varovalk, med drugim tudi ta, da naj bi novi lastniki začeli na smučišču graditi v roku petih let. Če bi investitorji zašli v stečaj, pogodba prav tako ne bi veljala več.

Do leta 2020 sicer velja še stara pogodba med občino in ATC Kanin z brezplačnim najemom, ki je tudi predmet stečajne mase. Morajo pa potencialni investitorji vedeti, kako bo z najemom naprej, saj bo koncesija za smučišče, če jo bodo dobili, veljala za 40 let.

Odprto ostaja vprašanje, ali bodo zdajšnjo žičnico popravljali. Kot pravi Dobnikova, morajo še oceniti, ali se sploh izplača.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano