Rusi bi Kanin. Ali imajo dovolj v žepu?

Kdo so trije državljani Rusije, ki naj bi se skupaj potegovali za nakup Kaninskega smučišča? Imajo dovolj pod palcem ali zgolj “slamnato” podjetje Ilev Inženiring v Kopru? Taka in podobna vprašanja so nizali bovški svetniki na četrtkovi seji, ko naj bi kar na pamet odločali, ali naj jim dajo poceni v najem občinska zemljišča s smučišči.

 ATC v stečaju prodajajo za  1,9 milijona evrov. Dodatne škode v letošnji zimi niso uradno  ocenili. Foto: Neva Blazetič - Arhiv
ATC v stečaju prodajajo za 1,9 milijona evrov. Dodatne škode v letošnji zimi niso uradno ocenili. Foto: Neva Blazetič - Arhiv

BOVEC > Za nakup kaninskega smučišča se skupaj potegujejo ekstremni športnik, jamar in inženir Alexsander Filippov, finančni strokovnjak Evgeny Kharitonov in gradbeni inženir Ilya Chibirkov. Brskanje po internetu razkrije, da gre za strokovnjake z izkušnjami na svojih področjih.

Ali gre zares, bo razkrila dražba ATC Kanin v stečaju 18. julija v Ljubljani, ko bo treba položiti 100.000 evrov varščine.

Uredili bi smučišče višje kakovosti

Z imeni in referencami je bovške svetnike na četrtkovi seji seznanila odvetnica Carmen Dobnik, ki jih zastopa in pomaga pri preverjanju vseh pravnih in drugih okoliščin. Gospodov iz Rusije zaradi obveznosti žal ni bilo, so pa bili nekaj dni prej v Bovcu na delovni večerji z županom Sinišo Germovškom, kjer je bil tudi direktor LTO Bovec Janko Humar. Župan je že večkrat poudaril, da jih ocenjuje kot profesionalne in zaupanja vredne, dober vtis so naredili tudi na Humarja.

Dobnikova pravi, da je gonilna sila Filippov: “Kot mi je povedal, je od leta 1996 zaljubljen v Kanin in Kaninske pode. Rad bi naredil smučišče najvišjega ranga s ponudbo za družine in ekstremne smučarje z možnostjo helikopterskih prevozov. Vsi trije so realni, zelo podkovani strokovnjaki in podjetniki, ki bi s svojim finančnim in projektantskim znanjem lahko veliko dela opravili sami.”

Tudi s Hypo Leasingom se zbližujejo glede cene za odkup dostavne žičnice in restavracije.

Želijo poceni najem zemljišč

Dobnikova pravi, da se mora vse sestaviti: uspeh na dražbi, odkup od Hypo Leasinga in pridobitev koncesije za gradnjo, sicer projekta ne bodo mogli izpeljati. Pozanimali so se tudi o možnostih za pridobitev denarja EU, pri čemer bi sodelovali z občino.

Predpogoj, da na dražbo sploh gredo, je pogodba z občino o poceni najemu občinskih zemljišč, na katerih so smučišča. Po novi zakonodaji brezplačen najem, kot je bilo v primeru ATC Kanin, ni dovoljen. Lahko pa bi jih v skladu z odredbo o žičničarstvu dali v najem po razmeroma nizki ceni. Pogodba bi začela veljati šele leta 2020, ker do takrat velja brezplačna najemna pogodba z ATC Kanin, ki je tudi predmet stečajne mase.

Ker so pogodbo usklajevali do zadnjega, so jo svetniki dobili na mizo šele na seji. To je povzročilo veliko negodovanja in preložitev odločanja na izredno sejo prihodnji teden. Kritično so oponesli, da spet niso imeli dovolj informacij, da nič ne vedo o referencah potencialnih investitorjev.

Na vprašanje, kaj je s podjetjem v Kopru, je Dobnikova povedala, da so ga ustanovili zgolj zaradi Kanina in da bo vanj v kratkem vstopil tudi Filippov.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano