Rušiti ne smejo, za obnovo pa ni denarja

Več kot sto let stara šola v Idriji pri Bači razpada sredi neurejenega igrišča. Ker je postala že nevarna za okolico, je lastnica, Občina Tolmin, vsaj streho zavarovala, da razmajani strešniki ne bodo ogrožali mladeži. Domačini so naklonjeni rušenju, vendar to ni možno, ker je hiša spomeniško zaščitena.

Za obnovo stare šole ni denarja, igrišče bodo preplastili. Foto: Neva B Lazetič
Za obnovo stare šole ni denarja, igrišče bodo preplastili. Foto: Neva B Lazetič

IDRIJA PRI BAČI > Dvorišče oziroma igrišče ob stari šoli je minuli dve leti uporabljalo Cestno podjetje Nova Gorica v okviru prenove keltike. Takoj ko so poleti pospravili material in odšli, je domača mladež spet zašla tja in se s tem izpostavljala nevarnosti ob razpadajoči stavbi.

Na ta problem je nedavno opozoril občinski svetnik Friderik Lapanja: “Če bi prišlo do nesreče, bo občina kot lastnica stavbe odgovorna. Treba se bo odločiti, kaj bomo s staro šolo, ali bomo rušili ali obnovili?”

Zavarovali so streho

Na njegovo pobudo je občina že ukrepala. Z lesenim opažem so zavarovali streho, delno naj bi jo pokrpali.

Pred leti so načrtovali obnovo te hiše, v kateri naj bi v pritličju uredili prostore za potreba krajevne skupnosti in društev, v nadstropjih pa dve do tri občinska stanovanja. Načrt je zaradi pomanjkanja denarja ostal v predalih. Začeli so razmišljati o rušenju, potem pa so ugotovili, da je hiša spomeniško zavarovana, ker je ena redkih šol iz časa Avstrije. Takšne naj bi bile v občini samo še tri. “Zavod za varstvo kulturne dediščine je naročil presojo statike. Kolikor vem, so ugotovili, da statika zdrži, kar pomeni, da ne bomo rušili. Če bi bila statika zelo slaba, bi zavod privolil v rušenje,” je povedal vodja oddelka za okolje in prostor Miran Drole. Direktor občinske uprave Davor Simčič dodaja, da bi bila obnova stare stavbe z vsemi detajli vred zelo draga. “Denarja za takšne posege zaenkrat nimamo,” je realen.

Podrtija ostaja, igrišče bodo asfaltirali

Na Idriji pri Bači bodo torej še kar nekaj časa morali gledati neugledno stavbo sredi vasi. “Ostali smo brez konkretnega načrta, občina je očitno dvignila roke. Rušiti ne smejo, za obnovo ni denarja. Večina domačinov bi najraje videla, da bi hišo podrli in s tem pridobili dodaten prostor na igrišču,” pojasnjuje članica sveta krajevne skupnosti Maja Lapanja Lavrin. Kot pravi, otroci varno igrišče potrebujejo. “Takoj, ko se je cestno podjetje umaknilo, se je mladež vrnila na igrišče. Na srečo so vsaj streho zavarovali. Spomladi bomo igrišče asfaltirali, ponovno bomo namestili otroška igrala. Upamo, da se bo zgodba s staro šolo čim prej nadaljevala.”

V primeru obnove, bi svoje prostore dobila tudi KS. Zdaj je brez njih. “Sestankujemo v mojem stanovanju, tudi arhiv je razdrobljen po privatnih stanovanjih,” opozarja Lavrinova.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano