Rusi čakajo na nižjo ceno

“Bovčani smo zelo razočarani, potiho smo tokrat pričakovali prodajo,” je po včerajšnji dražbi prav nič zadovoljno komentiral bovški župan Valter Mlekuž. Kljub velikemu zniževanju, predstavnica edinega dražitelja Ilev. Carmen Dobnik ni kupila nič. Potencialni kupci iz Rusije bodo vztrajali. Računajo na nižjo ceno.

Carmen Dobnik (levo) in Nataša Gibičar  podpisujeta listine o neuspeli dražbi. Foto: Neva Blazetič
Carmen Dobnik (levo) in Nataša Gibičar podpisujeta listine o neuspeli dražbi. Foto: Neva Blazetič

BOVEC > Na javni dražbi, ki se je končala v pičlih 14 minutah, se je zbralo kar nekaj Bovčanov. Vsi so med zniževanjem cene strmeli v Carmen Dobnik in nestrpno pričakovali besedico - “sprejmem”. Niso je dočakali.

Stečajna upraviteljica Nataša Gibičar je najprej prodajala celoten ATC Kanin v stečaju s sedežnicami in vlečnico, D in A postajo s parkiriščem, stavbnimi pravicami na smučišču in Žarščami. Ko je izklicno ceno 1,14 milijona evrov znižala na 800.000 evrov in je Dobnikova ni sprejela, je stečajna upraviteljica odstopila od dražbe.

Tudi pri prodaji po delih je bil edina zainteresirana družba Ilev. Veljala je varščina, ki so jo vplačali za dražbo kot celoto. Pri Žarščah, kjer je bila izklicna cena 140.000 evrov z zviševanjem, se je dražba hitro končala, ker Dobnikova ni pristopila. Je pa pristopila k dražbi vsega ostalega, kar se nanaša na smučišče. Začeli so z 800.000 evri izklicne cene in z zniževanjem po 10.000 evrov neuspešno končali pri 420.000 evrih.

Ločene dražbe smučišča z objektom v Čezsoči ni bilo, ker nihče ni vplačal varščine.

Rusi preverjajo možnosti, kako bi kaninsko smučišče razširili in naredili zanimivega tudi za ekstremne smučarje. Opazujejo gradnjo na letališču, dogajanje v turizmu v širši okolici.

Nesmiselno dodatno zniževanje

“Lahko bi še zniževala, ker ločitvena upnika Hit in Heta kljub moji prošnji žal nista povedala, do kod lahko grem. A nadaljevanje bi bilo nesmiselno, ker vem, da upniki morebitne prodaje ne bi potrdili,” je komentirala Gibičarjeva.

Spomladi bo premoženje prodajala na podlagi zbiranja ponudb. “Ker ta postopek traja najmanj dva meseca, se doslej - v želji po čimprejšnji prodaji - zanj nismo odločili. Ker je sezona izgubljena, lahko nadaljujemo na tak način.” Prodaje ni pričakovala, ker je vedela, da potencialni kupci upajo na nižjo ceno.

Rusom se ne mudi

“Trenutno se nam ne mudi. Sezona je izgubljena, interes pa ostaja. Družba Ilev ves čas raziskuje, pripravlja modele, kako bi smučišče organizirali, prenovili. Spomladi bo že veliko dorečenega. Iskali bodo denar EU, pri čemer računajo na pomoč lokalne skupnosti,” je po dražbi povedala Dobnikova, ki seveda ni razkrila, katero ceno bi sprejela. “Treba je vedeti, da kupca takoj na začetku čaka strošek 1,5 milijona evrov za odstranjevanje naprav. Čakamo na začetek postopka zbiranja ponudb,” je potrdila zanimanje gospodov iz Rusije. Zanima jih celoten ATC Kanin razen Čezsoče; če ne bi šlo drugače, bi se Žarščam odrekli.

Ilev je v stikih z družbo Heta, ki je naslednica Hypo Leasinga. “Zbližali smo stališča, čakajo nas še intenzivni pogovori,” napoveduje Dobnikova. Če bodo Rusi spomladi kupili, bi po njenih zelo optimističnih ocenah morda del smučišča pognali v prihodnji sezoni, po njenem je bolj realno obratovanje čez tri leta. Nakup hotela Kanin Rusov ne zanima, vidijo pa ga v širšem turističnem kontekstu, zato bi pomagali iskati kupca.

Po mnenju župana Mlekuža Bovško z neuspelimi dražbami izgublja dragocen čas: ”Če bi družba Ilev kupila Kanin, bi se takoj pogovarjali s Heto, občina bi že lahko razmišljala o zasebno-javnem partnerstvu in bi se skupaj lotili priprav za kandidiranje na razpisih EU.” Na vprašanje, ali bo občina dala tudi ponudbo za nakup smučarskih naprav ali morda Žaršča, odgovora ni bilo.

Heta vsaj za zdaj ni pripravljena zalagati denar za zaščito naprav na smučišču. “Premoženje ATC Kanin je podvrženo vremenskim nevščenostim. V nobenem primeru ga v celoti ne moremo zavarovati,“ je realna Gibičarjeva.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano