Rokodelci v Cerknem znajo z dediščino

Cerkljansko rokodelsko društvo DRIKLC od leta 2008 ohranja značilne ročne spretnosti tega prostora. Te so uporabili tudi za obnovo kašče ob stavbi Društva upokojencev, v kateri so odprli razstavno prodajno galerijo.

 Cerkljanski rokodelci in društvo upokojencev s skupnimi močmi prišli do prenove stoletne kašče in nove galerije v njej.  Foto: Saša Dragoš
Cerkljanski rokodelci in društvo upokojencev s skupnimi močmi prišli do prenove stoletne kašče in nove galerije v njej.  Foto: Saša Dragoš

CERKNO >Cerkljanski rokodelci so po šestih letih odmevnega trganja tradicionalnih ročnih spretnosti pozabi, propadu iztrgali še kaščo ene najstarejših stavb v kraju. V sodelovanju z društvom upokojencev so v četrtek v njej odprli razstavno prodajno galerijo.

Tudi kaščo so rešili pred propadom

Vsestranski rokodelec Marko Obid, ki je leta 2008 peščico kolegov, predvsem rezbarjev, povezal v društvo DRIKLC (ime so povzeli po delu doma izdelane volovske opreme), je v obnovo povedel precej širšo druščino ustvarjalcev. Pristopilo je še društvo upokojencev, ki domuje v stavbi, ki ji kašča pripada.

Kustosinja cerkljanskega muzeja Milojka Magajne je poudarila, da so propadu iztrgali pomemben zgodovinski objekt. Stavba, ki je pred stoletji pripadala mogočnemu rodu Kofolovih (rodbini je domoznanec Viktor Prezelj posvetil knjigo), je bila skozi stoletja središče Cerknega. V začetku posest s preko 80 hektarji zemljišč, pozneje celo sedež občine in med vojnama hotel Porezen. Medtem ko so stavbo pred desetletjema obnovili, so kaščo rešili tik pred propadom.

Obnavljajo znanja

“Bistveno za Cerkno je, da DRIKLC skrbi za usposabljanje svojih članov in obnavlja že povsem pozabljena znanja. Če smo še pred nekaj leti na naši razstavi tradicionalnega običaja Laufarija obiskovalcem morali priznati, da doma ne znamo več izdelati značilnih lesenih naličij, danes ni več tako. V društvu so vsaj štirje rezbarji, ki so se usposobili za to za nas izjemno pomembno tradicionalno opravilo,” je zaključila Magajnetova.

Župan Jurij Kavčič, tudi soustanovni član društva, ki je galerijo odprl, se je rokodelcem zahvalil za ohranjanje dediščine Cerkljanske in za dopolnitev njene turistične ponudbe.

Izdelki rokodelcev so umetnine, okrasni predmeti, spominki in uporabni predmeti. Med njimi mnogi, ki jih v trgovinah že dolgo ni več najti. Obid je obljubil, da se bodo potrudili, da jih v galeriji ne bo zmanjkalo. SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano