Ribiči: niso nas klicali!

Uničena drstišča na Soči pod vasjo Ladra še odmevajo v javnosti. V Hidrotehniku pravijo, da jih o neposredni bližini drstišč niso dovolj natančno obvestili, a ribiči to zavračajo. Del krivde nosi država, ki zahteva, da so dela končana do maja.

 Foto: Neva Blazetič
Foto: Neva Blazetič

KAMNO > “Nabor vseh ukrepov na slovenskih rekah so pripravili območni oddelki Agencije RS za okolje ob posvetovanju s strokovnjaki in na podlagi predlogov lokalnih skupnosti,” pravi predsednik uprave Hidrotehnika Srečko Judar.

Hidrotehnik trdi, da ni bil opozorjen

Leva brežina Soče pod kobariškim pokopališčem je bila poškodovana že leta 2012, dodaja, toda: “Po takratnih poplavah zaradi pomanjkanja denarja vse poškodbe niso bile sanirane. Vlada je šele novembra lani potrdila akcijski načrt za povodje Soče in s tem zagotovila denar tudi za sanacijo konkretne brežine.” Vedeli so za drstišča in o posegu so obvestili Ribiško družino Tolmin, s katero odlično sodelujejo. Izlov rib so ribiči opravili 6. januarja. “S strani ribiške družine nismo bili obveščeni oziroma kakorkoli dodatno opozorjeni, da se drstne jame in s tem problematične lokacije nahajajo v neposrednem območju vstopa v strugo. Prejeli smo le informacijo, da se na trasi v dolžini 309 metrov nahaja nekaj drstnih jam, pri čemer je bilo dogovorjeno, da se bo predstavnik ribiške družine oglasil na gradbišču in se bodo zadeve reševale sproti,” pojasnjuje Judar.

Trditvi pa oporeka vodja čuvajske službe ribiške družine Robi Svetičič: “To ni res. Ob izlovu rib sem povedal fantom na licu mesta, podizvajalcu, odgovornemu za gradbišče pri Hidrotehniku in zavodu za varstvo narave, naj nas takoj obvestijo, če bodo posegali v reko. Povedal sem, da so tam drstišča. Vse to z namenom, da rešimo, kolikor se da. Naslednji dan sem samoiniciativno šel na gradbišče in ugotovil, da je cesta v strugi narejena in da so drstišča uničena.”

Lahko bi počakali

Svetičič dodaja, da jih je Hidrotehnik obvestil, da bodo v vodo posegali le, če bo res treba, na določenih mestih in da jih bodo takoj poklicali. “V resnici pa so cesto speljali skoraj po celi trasi. Ko je prišla zadeva v javnost, so se pa ustavili, kar pomeni, da bi tudi v spodnjem delu lahko bolj občutljivo posegali.” Ribiči še vedno trdijo, da bi lahko s posegi počakali: “Saj za to delo ne potrebujejo pet mesecev, torej bi lahko začeli pozneje, ko bi mladice že izplavale,” dodaja Svetičič. Sicer pa se tudi ribiči samo čudijo in zmajujejo z glavo ob tako velikem posegu v brežino v vrednosti skoraj pol milijona evrov. Menijo, da bi bile možne drugačne, manj grobe, obsežne in drage rešitve.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano