Revščina tudi bogati Idriji ne prizanaša

Sodelavci Rdečega križa so na Barbarinem sejmu s pomočjo lokalnih pridelovalcev hrane, društev in donatorjev zbrali dovolj prispevkov, da bodo jutri obdarili 50 socialno najbolj šibkih družin in posameznikov v občinah Idrija in Cerkno.

 Sodelavke območne organizacije RK so presenetile z obvestilom o manj ugodni socialni podobi Idrije in Cerknega od pričakovane. Foto: Saša Dragoš
Sodelavke območne organizacije RK so presenetile z obvestilom o manj ugodni socialni podobi Idrije in Cerknega od pričakovane. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Rdeči križ je obiskovalce sejma k darovanju povabil s sloganom Praznik v vsak dom. Odziv je bil dober in paketi, ki jih bodo vročili jutri, bodo bogati. Po zavetnici rudarjev sv. Barbari poimenovan sejem, je zadnji v vrsti tematskih dogodkov, na katerih lokalni ponudniki skupine Kmečka tržnica in društva pod okriljem KS Mesto Idrija in razvojne agencije ICRA razgibajo Mestni trg. V prazničnih dneh v ospredje postavlja darilni program in dobrodelnost.

Podarjena hrana in izdelki ponudnikov bodo podlaga darilnih paketov. Namensko za ogrožene so svoje izdelke na trgu prodajale upokojenke, članice sekcije ročnih del pri univerzi za tretje življenjsko obdobje. RK bo pakete dopolnil z nakupi iz prispevkov obiskovalcev. Vseh skupaj se je nabralo 5500 evrov, od katerih bodo po tisočaka iz donacije Kolektorja prejele tri najbolj ogrožene družine po izboru domačega Centra za socialno delo (CSD).

Že pred sejmom so sodelavke RK presenetile z obvestilom, da se pri njih s hrano, oblačili in stanovanjsko opremo vsak mesec oskrbuje 280 Idrijčanov in Cerkljanov. Presenetili so zato, ker to okolje velja za eno od gospodarsko najmočnejših, z razmerami na trgu dela pa sploh najugodnejše v državi. Cerkno ima ta mesec daleč najnižjo stopnjo brezposelnosti (5,2 odstotka), Idrija pa s 7,1-odstotno stopnjo eno najnižjih v Sloveniji.

“Problem so nizke plače, zato še nižje pokojnine, bolezni in dolgotrajna brezposelnost dela naših uporabnikov. Zato smo poleg redne pomoči letos 23 otrokom in štirim upokojencem omogočili letovanje na Debelem rtiču, do šolskih potrebščin pa pomagali 30 otrokom,” je povedala predsednica RK Marta Pajer Šemrl.

Tudi 50 dobitnikov prazničnih paketov so izbrali v sodelovanju s CSD. V Cerkno jih bo šlo 15, zlasti upokojencem in obolelim. Ostalih 35 bodo razdelili med družine in posameznike v občini Idrija, ki jih pestijo bolezni in prenizke pokojnine za dostojno preživetje.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano