Rešili so pol milijona evrov, ne pa problema

Kdaj bodo Čepovanci dobili kanalizacijo, je še neznanka. Že začeto gradnjo je namreč zaradi pritožbe enega od krajanov ustavila upravna enota, ki je razveljavila gradbeno dovoljenje. Vsaj 460.000 evrov iz EU, ki bi jih občina zaradi tega sicer izgubila, ni šlo po zlu: lahko jih porabi za čistilno naravo Branik.

Gradnja kanalizacije je ustavljena, Čepovanci pa zahtevajo, naj občina cesto, ki je zdaj še 
delno razkopana in polna prahu,  spravi v prvotno stanje.  Foto: Veronika Kravos
Gradnja kanalizacije je ustavljena, Čepovanci pa zahtevajo, naj občina cesto, ki je zdaj še delno razkopana in polna prahu, spravi v prvotno stanje.  Foto: Veronika Kravos

ČEPOVAN > Če bi šlo vse po načrtih, bi Čepovanci v kratkem verjetno že imeli novo kanalizacijo. Delavci so pozimi začeli graditi, a se je eden od krajanov pritožil. Pri tem ni šlo za kaprico, poudarjajo krajani. “Nismo bili proti kanalizaciji, problem je bil način izvajanja,” pritrjuje predsednik KS Čepovan Adrijan Kofol. Gradbinci so začeli kopati v neposredni bližini hiš, ponekod tudi le en meter od njih, a je bil teren pretrd, tresljaji pa so zelo motili ljudi.

Pokazalo naj bi se celo, da bi bila najboljša rešitev miniranje, ki so ga poskusno tudi izvedli, to pa je bilo za prebivalce preveč. Predvsem zaradi hrupa, prahu, ker so hiše stare, bi jih vibracije ob miniranju lahko poškodovale, pojasnjuje Kofol. Upravna enota je nato dala prav pritožniku, gradbeno dovoljenje je padlo, gradbinci pa so morali ustaviti stroje in so odšli.

Za njimi pa so ostale luknje na cesti in prah. “Ceste še niso asfaltirali oziroma povrnili v prvotno stanje, čeprav je občina obljubila, da jo bodo,” opozarja Kofol, ki, enako kot Čepovanci, ne ve, kdaj in kako bodo zdaj reševali čiščenje odpadnih voda v njihovi vasi.

Tega še ne vedo niti na novogoriški občini, kjer je ustavitev gradnje povzročila kar precej sivih las. Ne le, ker problema odplak niso odpravili, pač pa tudi zato, ker so za gradnjo kanalizacije dobili odobrenih 460.000 evrov iz EU. Za katere bi se, ker se je zalomilo, načeloma obrisali pod nosom.

A so uspeli najti rešitev. Pojavila se je možnost, da bi omenjen denar preusmerili v gradnjo čistilne naprave (ČN) Branik, ki se prav tako financira iz sorodnega standardnega projekta in za katero ima občina že odobrenih 440.000 evrov. “Prenos evropskih sredstev iz Čepovana v Branik so nam odobrili,” je direktorica občinske uprave Vesna Mikuž zadovoljna, da so rešili skoraj pol milijona evrov. Še več, prav zato bo občina za ČN Branik, namesto 600.000 evrov lastnega denarja porabila le približno 131.000 evrov. Ostalo bo plačala z denarjem EU.

Problem kanalizacije in čistilne naprave v Čepovanu pa ostaja. “Kot je bilo zastavljeno, ne bo šlo. Iskali bomo drugo pot in tudi denar EU. Tako ali drugače pa bo treba poskrbeti za čiščenje,” se zaveda Mikuževa. A letos rešitve zagotovo še ne bo.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano