Renčani z zadnjim asom v rokavu

Okoljsko ministrstvo je objavilo stališča do pripomb na državni prostorski načrt za sporni daljnovod v Renčah, ki ga vlada utegne potrditi še letos. Pričakovano pa dokument ne bo ugodil Renčanom, saj določa, da bodo vod uredili pod površjem le mimo središča Renč in na skozi vse naselje. Pa je to konec zgodbe?

Država po pričakovanjih večinoma ni ugodila Renčanom, ki si 
želijo vkop daljnovoda po vsej vasi. Člani civilne pobude se 
bodo še odločali, kaj storiti.  Foto: Mitja Marussig
Država po pričakovanjih večinoma ni ugodila Renčanom, ki si želijo vkop daljnovoda po vsej vasi. Člani civilne pobude se bodo še odločali, kaj storiti.  Foto: Mitja Marussig

RENČE, LJUBLJANA > “Po objavi stališč do pripomb bo pripravljen predlog državnega prostorskega načrta in posredovan v oceno nosilcem urejanja prostora. Po pridobitvi njihovih mnenj bo usklajeni predlog posredovan v potrditev vladi, kar je pričakovati do konca leta.” Tako so na ministrstvu za okolje in prostor pojasnili, kaj se bo še zgodilo s pričakovanim, od Renčanov zahtevanim načrtom za ureditev edinega še nezgrajenega kraka posodobljenega daljnovoda visoke napetosti med Divačo in Novo Gorico. Kot je znano, ga je Eles že pred leti povsod nadgradil iz eno- v dvosistemskega 110-kilovoltnega, le v Renčah ni šlo, ker ni dobil služnosti na vseh zemljiščih, ki jih tam prečka napeljava.

Vendar bodo omenjena stališča vse prej kot po godu Renčanom in glede na razpletanje te zgodbe je bilo mogoče to tudi pričakovati. Če zelo poenostavimo, ministrstvo v dokumentu, zdaj objavljenem na njegovem spletišču, v prvi vrsti utemeljuje, zakaj je vsestransko najboljša že od lani predlagana rešitev, da bo daljnovod v Renčah pod površjem le na kraku mimo središča vasi.

Vrtijo se za svojim repom

To pa je za nekatere sporno. Ideji zlasti nasprotuje tistih nekaj domačinov, ki se z Elesom že leta bojujejo zaradi omenjenih služnosti, in enako menita iz tega nastala civilna pobuda ter krajevna skupnost. Vsi ti so že večkrat poudarili, da pričakujejo vkopan vod na vsem odseku v Renčah, čeprav se je, kot so pred leti trdili v Elesu, nato zgodilo, da se tudi za ta namen ni dalo zbrati soglasij vseh lastnikov zemljišč, ki bi jih podjetje potrebovalo. A kot kaže, bo odpor krajanov kmalu precej težji kot doslej.

Vodja sektorja za prostorsko načrtovanje pri okoljskem ministrstvu Ana Vidmar je namreč potrdila naša predvidevanja, da Renčani v sporu z Elesom na državni prostorski načrt ne morejo več vplivati.

Elesu bo dokument olajšal načrte

“Javnost je lahko izrazila pripombe, vsem pa nikoli ni možno ugoditi. Enim smo, drugim nismo, če bi vselej ugodili vsem, pa danes ne bi imeli enega prostorskega načrta sprejetega in tudi infrastrukture ne,” je razložila Vidmarjeva. Po njenih besedah posameznik nima druge formalne poti za vplivanje na snovanje prostorskega načrta.

Toda tudi če bo načrt letos potrjen, Eles še ne bo mogel takoj urediti manjkajočega kraka napeljave visoke napetosti, v kolikor ne bo imel pravice graditi na njegovi trasi. Kot je razložila Vidmarjeva, je “z državnimi prostorskimi načrti izkazan javni interes, in če je ta izkazan, ima investitor možnost pridobiti prisilne služnosti.”

Seveda se to predhodno skuša doseči s sporazumi z lastniki, če ne bi šlo, pa bo Elesu lažje ubrati pot prisile, kar je sicer enkrat že preizkusil.

“Reši” jih lahko ustavni spor

Po drugi strani lahko dokument ministrstva še zmeraj “pade”. Kajti, kot je povedala sogovornica: “Pravno sredstvo za izpodbijanje prostorskega načrta je ustavna presoja.” Če bi torej v Renčah izbrskali kakšno luknjo v načrtu, ki je navzkriž z ustavo, ga utegnejo še “raztrgati”. Kako bodo ravnali, pa bo znano čez čas, po obdobju dopustov, je povedal vodja civilne pobude Miran Pregelj. Takrat namerava sklicati člane, ki bodo razpravljali o svojih nadaljnjih potezah.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano