Remiza je smetišče in gojišče podgan

Nekdanja remiza, zaščitena kot tehniški spomenik lokalnega pomena, kaže zelo klavrno podobno. Streha je tik pred tem, da se sesuje, šipe so razbite, povsod so smeti, prazne steklenice, iztrebki ptic. Pri upravljalcu, družbi M2, so potrebovali kar nekaj dni za medel odgovor, da so najeli čistilni servis in namestili opozorilne table. A smeti ostajajo, prav tako pa ni dolgoročne rešitve za spomenik. Ideji, da bi tam bil kulturni center, se je občina odrekla.

V remizi so se  dolgo nabirale smeti, prazne steklenice in ostali 
odpadki.   Foto: Mitja Marussig
V remizi so se dolgo nabirale smeti, prazne steklenice in ostali odpadki.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Ljudje, ki pridejo nakupovat v trgovine novogoriške Supernove, se do tja sprehodijo tik ob nekdanji polkrožni mehanični delavnici in obračalnici parnih lokomotiv - remizi. Da je ta tehniška dediščina v klavrnem stanju, je videti že od zunaj, saj so šipe razbite, zidovi se krušijo, streha pa se sesuva vase. Napis “Nevarno! Zadrževanje v okolici remize na lastno odgovornost”, ki so ga postavili tik ob objekt, to zgolj potrjuje.

Grozljiv pogled skozi okno

Ker je remiza skoraj povsem zaprta, povprečen obiskovalec ne vidi njene notranjosti. Ta pa samo še poveča že tako klavrno podobo. Ko smo pred dnevi pogledali v notranjost, so odpadki ležali vsepovsod, ogromno je bilo ptičjih iztrebkov, sem ter tja tudi kakšna mrtva ptica, pa še kupi praznih steklenic, odvrženih oblačil in človeških iztrebkov, kar kaže, da se v notranjosti občasno zadržujejo ljudje, najverjetneje brezdomci in odvisniki. Ob vsej umazaniji je notranjost tudi odlično gojišče za podgane ...

Več dni smo si prizadevali izvedeti, ali bo Supernova Slovenija kaj ukrenila oziroma vsaj očistila nesnago. Ko so se v družbi M2, ki upravlja s centrom, končno odzvali, so na niz konkretnih vprašanj odgovorili z nekaj posplošenimi trditvami. “Remizo smo zavarovali ter namestili opozorila. Dodatno imamo najet čistilni servis, ki dnevno skrbi za čiščenje okolice,” je v petek sporočil direktor družbe M2 Kristjan Flegar.

V primežu spora

A tudi če bo nesnaga nekoč vendarle počiščena, bo treba remizo obnoviti in ji dati vsebino. V zadnjih letih je bilo že nekaj pobud - od muzeja do tržnice pa prostorov za kulturne prireditve. Tržnica je načeloma in pogojno še v igri, ideja lastnika, da bi tja umestili prodajalno pohištva Dipo, pa je, ker ni skladna s podrobnim prostorskim načrtom za območje Supernove, pred časom propadla. Občina je sicer z lastnikom še vedno v stiku. “Pogovori potekajo. Vendar moramo pred to odločitvijo zaključiti pogovore glede odprtih obveznosti na tem območju,” župan Matej Arčon potrjuje, da je treba prej zapreti vprašanje plačila komunalnega prispevka oziroma gradnje odvodnika in ureditve Prvomajske ulice, ki se vleče že nekaj let.

Temu pritrjujejo tudi pri družbi M2: “Nikakor ne želimo, da remiza ostane v takšnem stanju, ki ni v ponos ne nam, ne samemu mestu Nova Gorica. Z največjim veseljem bomo remizo obnovili takoj, ko bomo podpisali dogovor z mestnimi oblastmi glede odprtih točk.”

Počakali bodo strategijo

V vodo pa je očitno padla tudi pobuda, da bi tam naredili kulturni center po zamislih britanskega svetovalca Davida Staplesa. “Med preverjanjem možne umestitve kulturnega centra v remizo je bilo ugotovljeno, da tega v predvidenem obsegu ne bi bilo mogoče narediti. Predvsem iščemo možnosti, kako bi preko Trajnostne urbane strategije prišli do ustreznih sredstev za remizo. Vsebine, ki bi jih tja umestili, bi bile pretežno javnega značaja,” zdaj pravi Arčon. Zgodba je torej še vedno na začetku.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano