Regijsko učilo zelenih energij

Maja zastavljeno, julija pa že tehnično prevzeto brunarico obnovljivih virov energije, goriška lokalna energetska agencija Golea in Osnovna šola Cerkno namenjata seznanjanju regijske mladeži z obnovljivimi energijami. Delavnice, ki so jih zasnovali učitelji, pa utegnejo vanjo in ekološki park pritegniti še obilo zvedavih in osveščenih ljudi.

Energetska brunarica sredi šolskega ekološkega parka je pripravljena na vedoželjne obiskovalce Foto: Saša Dragoš
Energetska brunarica sredi šolskega ekološkega parka je pripravljena na vedoželjne obiskovalce Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Golea je z maketo hiške za prikaz proizvodnje in uporabe obnovljivih virov energije (OVE) opremila večino šol na Goriškem. Cerkljanske šolarje, ki so svojo dobili med prvimi v okviru predlanske zamenjave potratne kotlovnice na kurilno olje z novo na lesno biomaso, je globoko potopila v preučevanje zelenih energij in njihovo predstavljanje po vsej Sloveniji. Vnema se jim je obrestovala z ureditvijo regijskega učnega središča za trajnostni razvoj.

Do učnega središča korak za korakom

Šolarji z učitelji so že pred leti na šolskem vrtu zasadili sadovnjak in vanj namestili hotele za žuželke. S časom in pobudami svetnice Marte Deisinger so začeli ekološko obdelovati vrt, ki so mu spomladi dodali še odlično kopijo nekdanjih vodnjakov (štirn) za črpanje deževnice nanj. Medtem je ravnatelj šole Milan Koželj z učitelji snoval učeno središče za praktično seznanjanje mladih iz vse Slovenije z najrazličnejšimi, s Cerkljansko povezanimi vsebinami. Župan Miran Ciglič, ki je končno premagal številne zaplete in s pomočjo denarja švicarskega mehanizma in Golee uspel z zamenjavo šolske kotlovnice in ureditvijo centra šolskih in obšolskih dejavnosti, pa je razmišljal o oblikovanju energetskega središča obnovljivih virov energije v Cerknem. Zagnanost učiteljev in učencev ob maketi hiške OVE je naposled prinesla še čisto pravo brunarico tovrstnih energij in učni center je nared.

“Regijska hiša OVE je res plod zagnanega minulega dela. V svoji notranjosti vsebuje vrsto modulov za proizvodnjo vseh obnovljivih energij, kot jih je maketa. Na zatravljeno streho je nameščen pravi sončni kolektor, visoko nad njo pa dve vetrnici. Prva za prikaz vetrne energije, druga za potrebe vremenske postaje v brunarici. Za prikaz vodne energije bo v pomoč voda iz štirne. Učitelji pa so pripravili vrsto programov delavnic, s katerimi bomo poleg regijskih šolarjev skušali pritegniti tudi učence Centra obšolskih dejavnosti in obiskovalce Cerknega,” je povedal ravnatelj Milan Koželj.

To bo zabavno učenje

Brunarica je julija že prestala tehnični pregled, v ekološkem parku pa na naselitev čaka le še že postavljeni čebelnjak. “S štirimi panji čebel nam bo pomagalo domače čebelarsko društvo. Ko bo jeseni naseljen še ta, bo Energetski eko park, ki ga bomo uradno odprli sredi oktobra, nared za sprejem prvih obiskovalcev. Mi pa bomo s tem imeli izpolnjene vse pogoje za zagon Topografskega izobraževalnega središča. Veselim se tega in seveda upam, da bomo imeli vedoželjnih obiskovalcev čim več,” se zagona parka veseli Koželj.

Na pet sklopov razdeljene in starosti učencev in obiskovalcev prilagojene delavnice obetajo. V osrednjih energetskih bodo ob eksperimentiranju z OVE sonca, vetra, zemlje, termalne vode in gorivne celice denimo izdelovali igrače na elektromagnete ali avtomobile na solarne celice. V vremenski se bodo naučili napovedovati vreme in izdelati pripomočke za to. V botanični bodo ob spoznavanju ekološkega vrtnarjenja izdelovali ličila, mazila, dišavne vrečke, sušili zelišča ipd. “Očistimo zemljo” so poimenovali spoznavanje čiščenja vode, ločevanja odpadkov in izdelavo različnih uporabnih predmetov iz odpadnih materialov. V poslednji - čebelarski - pa bodo ob spoznavanju celovitega življenja čebelje družine, lahko izdelovali sveče in druge izdelke iz satovja, pekli medenjake ali pa slikali panjske končnice z etnološkimi motivi.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano