Za prireditve letos pol manj denarja

Novogoričani se v zadnjih dneh že sprašujejo, ali v mestu letos nemara ne bo poletnih prireditev, saj o tem z občine še ni nobenega glasu. Brez skrbi, prireditve bodo, vključno z letnim kinom, odgovarjajo na občini, kjer napovedujejo, da bo letos zanje sicer manj denarja, a da bo program vseeno zanimiv in raznolik.

Eden od magnetov bo zagotovo spet letni kino, ki je bil vedno 
zelo dobro obiskan, za letos napovedujejo tudi prijetno 
presenečenje.  Foto: Leo Caharija
Eden od magnetov bo zagotovo spet letni kino, ki je bil vedno zelo dobro obiskan, za letos napovedujejo tudi prijetno presenečenje.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Če se je v minulih letih dogajalo, da so meščani in okoličani v začetku junija že premlevali, kaj vse se bo poleti dogajalo v centru Nove Gorice, je letos pravo zatišje. Zato se med ljudmi že pojavljajo vprašanja, ali bo mesto letos poleti nemara brez prireditev. “Poletni program bo, seveda bo,” odgovarja podžupanja Ana Z. Ugrin, ki letos bdi nad tem.

Zeleno naj bo

Ker so se v minulih letih vrtele polemike o tem, ali je primerno, da občina za poletne prireditve plača dobrih 100.000 evrov, verjetno pa predvsem zato, ker je v blagajni mestne občine dokajšnja suša, bo za program tokrat šlo 60.000 evrov. “Kljub temu, da bo manj denarja, pa bo vsebinsko zelo pester, raznolik in bogat,” obljublja podžupanja. Kaj se bo dogajalo, pa na občini, kjer je ozka ekipa zaposlenih sestavila program, še ne želijo razodeti, saj da bodo to storili prihodnji teden, vsem gospodinjstvom pa ga bodo poslali na dom.

“Rdeča nit bodo zelene vsebine. Poudarek je na domačih ustvarjalcih, ne bodo pa nastopali samo oni. Zadovoljni smo predvsem, da so se povezali različni akterji, od Kulturnega doma do Slovenskega narodnega gledališča, ki so se prepoznali v programu,” pravi Ana Z. Ugrin in dodaja, da niso želeli, da bi temeljil le na nekaj “velikih imenih”, pač pa da je homogen in deluje kot celota. Vanj so zbrali koncerte, ples, razne delavnice, kino in podobno.

Letni kino bo spet magnet

Vse skupaj se bo začelo 24. junija na Bevkovem trgu, se nato med 24. julijem in 19. avgustom preselilo na ploščad za občinsko stavbo, kjer so zadnjih nekaj let že poletne prireditve, in se nato vrnilo na Bevkov trg, kjer bo zaključek 30. avgusta.

“Na trgu ne bo dodatnih gostinskih ponudnikov, saj je tam gostincev že dovolj. Za drugo prizorišče pa bo objavljen razpis,” pojasnjuje podžupanja.

Številni že nestrpno pričakujejo Letni kino Silvana Furlana, ki je v Novi Gorici postal že pravi mali hit. Tudi Mateja Zorn iz Kinoateljeja še ne želi razkriti programa, obljublja pa, da se bo našlo za vsakega nekaj, saj bodo tri tedne od četrtka do nedelje vrteli različne žanre in formate, filme za mlajše in starejše, tudi slovenske. Pripravljajo 14 filmskih večerov, obenem pa tudi zelo prijetno presenečenje ... “Nekaj, kjer se bo marsikateri Goričan lahko zagledal ali pa se tega vsaj spomnil,” je vse, kar za zdaj namigne Mateja Zorn.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano